Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Jogszabály gyűjtemény
Jogszabály gyűjtemény : Legfelsőbb Bíróság határozata a vadkár megelőzés költségeinek viseléséről

Legfelsőbb Bíróság határozata a vadkár megelőzés költségeinek viseléséről

  2004.06.28. 19:16


 

BH 2002.484

A föld használóját és a vadászatra jogosultat egyaránt terheli a vadkár-elhárítási, kármegelőzési kötelezettség, ennek költségeit fele-fele arányban kell viselniük [Ptk. 340 §, 1996. évi LV. Tv. 79. § (1) bek. a) pont]


   A per az alperes erdőtelepítésében 1996. és 1997. években bekövetkezett vadkár megtérítése iránt folyt a peres felek között. A felperes keresetében a K. község körjegyzőségének őt 338.685.- forint vadkár megfizetésére kötelező határozatának a megváltoztatását és a kártérítés alóli mentesítését kérte, míg az alperes viszonkeresetet terjesztett elő 2.055.329.- forint kártérítés iránt.
   Az elsőfokú bíróság a körjegyzőség határozatát megváltoztatva a felperesnek a határozattal érintett időszakra vonatkozó kártérítési kötelezettségét 141.749.- forintra mérsékelte. A határozattal érintettet követő időszakra vonatkozóan az alperes viszontkeresete alapján kötelezte a felperest 713.264.- forint és kamata megfizetésére, amelyből a 137.774.- forint kártérítés, 575.490.- forint pedig a perbeli erdőterület kerítésépítési költségének a 95 %-a. Ezt meghaladóan mind a keresetet, mind a viszontkeresetet elutasította.
   A mindkét peres fél fellebbezése folytán eljárt másodfokú bíróság részben megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét, és a felperest terhelő marasztalás összegét 440.774.- forintra és kamataira leszállította, egyebekben helyben hagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. A másodfokú bíróság - az elsőfokú bíróságtól eltérően - a 606.000.- forint
kerítésépítési költség 50%-ának a megtérítésére kötelezte csak a felperest.
   A jogerős ítélet ellen a perben személyesen eljárt alperes élt felülvizsgálati kérelemmel, költségmentessége alapján kérve pártfogó ügyvéd kirendelését. A Legfelsőbb Bíróság által kirendelt pártfogó ügyvéd által előterjesztett felülvizsgálati kérelem a felperest 1.404.658.- forint és kamata megfizetésére kötelező ítélet meghozatalára irányult. Az alperes képviseletében előterjesztett felülvizsgálati érvelés szerint a másodfokú bíróság törvénysértően alkalmazott kármegosztást. Az alperes ugyanis mindent megtett a kár elhárítása érdekében, így a felelősség teljes mértékben a felperest terheli.
   Előrebocsátja a Legfelsőbb Bíróság, hogy mivel a felülvizsgálati eljárásban a jogi képviselet kötelező, a Legfelsőbb Bíróság csak a pártfogó ügyvéd által előterjesztett felülvizsgálati kérelemben foglaltakra volt figyelemmel a jogerős ítélet felülvizsgálata során.
  
A felülvizsgálati kérelem nem alapos, mert a jogerős ítélet nem jogszabálysértő.
   A felülvizsgálati kérelem alaptalanul sérelmezi a kármegosztást tekintettel arra, hogy a perben eljárt bíróságok nem alkalmaztak kármegosztást, hanem a már bekövetkezett - és általuk helyesen megállapított összegű - vadkár teljes megtérítésére kötelezték a felperest. A már ténylegesen bekövetkezett vadkár megtérítésére való kötelezéstől független kérdés az, hogy a további károk megelőzése érdekében szükséges kerítésépítés költségeit kinek és milyen arányban kell viselnie. Alaptalanul állítja az alperes, hogy a Ptk. 341. §-a alapján kizárólag a vadászatra jogosult kötelezettsége a kár megelőzéséhez szükséges intézkedés megtétele és költségeinek viselése. A Ptk. 340. §-a, valamint az 1996. évi LV. Törvény 79. §-a (1) bekezdésének a) pontja alapján a föld használóját is kárelhárítási, kármegelőzési kötelezettség terheli. Helyesen állapította meg tehát a másodfokú bíróság, hogy mivel
a kármegelőzés mindkét fél közös érdeke, annak költségeit is fele-fele arányban kell viselniük.
   A kifejtettekre figyelemmel a Legfelsőbb Bíróság a jogerős ítélet felülvizsgálati kérelemmel támadott rendelkezéseit a Pp. 275/A. §-ának (1) bekezdése alapján hatályában fenntartotta. (Legf. Bír. Pfv. VI. 20.352/2000. sz.)

 

 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség