Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Fegyverrovat, vadászvizsga
Fegyverrovat, vadászvizsga : A nagy átverés a Swarovskinál!

A nagy átverés a Swarovskinál!

Tóth Attila László  2004.07.07. 22:32


 

A nagy átverés a Swarovskinál!

 

Az esetem a Swarovski termékkel már nem új keletű, már több mint fél éve, hogy a vadászlapban megjelent a cikkem egy hibás Swarovski céltávcső körülményes esetéről.

Az előzményeket csak röviden, hogy érthető legyen mindenki számára.

Vadásztársam és egyben megrendelőm megbízott egy rutin fegyverbelövéssel. Mannlicher 30-06-os, eredeti oldható szerelékkel és Swarovski variábel céltávcsővel szerelve, Ausztriában, pontosabban Pullendorfban vásárolta és szerelt össze az üzlet tulajdonos. Ez több mint 5 éve történt legalább. Fegyverbelövéskor 50m-en legalább 5-7 cm paralaxis hiba volt látható a céltávcsőben, ill. a szóráskép állítás nélkül mindig eltolódott balra le egyenletesen, amely 10- 15 cm-es szórást okozott.

Természetesen a fegyver, lőszer, szerelék, stb. teljes bevizsgálásra került. Végezetül 100 %-os bizonyossággal kijelentettem, hogy a céltávcső meghibásodott, nem bírja a lövést, ami a nagyobb gond, de van benne rendesen paralaxis hiba is. Folytatásnak annyi, hogy szakértői bizonylattal kétszer elment a céltávcső a Swarovski gyárba, mindkétszer javítás nélkül visszajött! Stanicz Úr az Osztrák kereskedő és fegyvermester megunta, hogy szórakozok vele, és ezért személyesen megnézte, hogy egy alant magyar fegyverjavító hogy végzi a munkát!

Természetesen a történet a lőtéren folytatódott Szombathelyen, ahol a szakszerű munkavégzés, de sikertelen belövésemkor közölte, hogy valóban rossz a céltávcső és a megállapított hibák igenis léteznek. De a céltávcsövet Ő nem tudja kicserélni! Ennyit a 30-40 éves garanciáról és az osztrák mentalitásról. Folytatásnak felhívtam és találkoztam személyesen a magyar Swarovski képviselővel, aki nagy segítségre volt abban, hogy összehozott a Fehován a Swarovski gyár szerviz vezetőjével. Természetesen már megszokott módon hiába a szakvélemények, tanúk stb. nem ismerték el a hibát, és cseréről szó sem lehetett! Annyit sikerült elérni, hogy meghívtak engem és a céltávcső tulajdonosát a céghez fegyverestül, mindenestül, hogy majd Ő személyesen ellenőrzi a hibát. Közölte, hogy a felmerülő költségeket természetesen rendezik. Teljes költséget most nem ecsetelem, de mindenestől, a kiesett vadászatot nem számolva, közel 100. 000 Ft. Én kértem a szervízvezetőt, hogy mielőtt bármit is csinálnának majd a céltávcsővel, szeretném, ha Ő is ellenőrizné a céltávcsövet lövés közben. Közölte, hogy természetesen így lesz!

Pár napja, hogy megvolt az út, amely elég nagy és fárasztó volt, kicsit enyhítette a bosszúságot a szép táj látványa.

Megérkeztünk 15 perces késéssel igaz, de gondoltuk, hogy most vége az esetnek, itt aztán lezárolódik ez a céltávcső eset.

Most szó szerit leírom a történetet okolásul mindenkinek!

Szervizvezető a bemutató teremben köszöntött mogorván minket és megkérdezte, hogy mi a gond a céltávcsővel! Mintha nem tudta volna! Sajnos én és a társam is kevésbé beszéljük a nyelvet, de megértünk mindent és eladni azért nem lehetne minket. Elmondtam az aggályaimat ismét, majd közölte, hogy mindjárt jön, ezzel oldotta a szereléket a fegyverről, és eltűnt a céltávcsővel egy ajtó mögött.

Mondom a társamnak, hogy biztos ellenőrzik, hogy nem lett-e megbontva a céltávcső, esetleg ellenőrzik a gyártási számot. Eltelt pontosan 40 perc, mikor közöltem a társammal, hogy átverésnek leszünk az alanyai, ugyanis ennyi idő alatt egy távcsövet teljesen szét lehet szedni, sőt javítani. Ekkor végszóra megjelent a szervizvezető és közölte, hogy a tárgylencsét, objektív lencsét kicserélték, de a céltávcsőnek nem volt semmi gondja. Azért szétszedték és összerakták újból!

Közöltem vele, hogy nem ez volt megbeszélve a Fehován, előtte szerettük volna, ha ellenőrzi a szórásképet és a parallaxis hibát. Minek cserélték az objektív lencsét, ha nem volt rossz?! Továbbá optikus létemre kijelentem, hogy a tárgylencsének semmi köze a lövésállósághoz! A többi lencsének ellenben van köze hozzá!

Ezt az okfejtésemet már nem akarta megérteni. Következett a fegyverbelövés utólag! Belövés előtt ellenőrizte a fegyvert, szereléket, lőszert, agyrögzítő két csavart. Ez utóbbit úgy megtépte, hogy a snellerezéskor a hátsó elsütő billentyű recsegve, ropogva akadt be. Kértük, hogy állítsa vissza, mert ez így nem jó, ez műszer, és valószínűleg eltörik a sátorvas, ami ugyanis műagyag. Lazított rajta szerencsére. Természetesen a belövés sikeres volt a szóráskép 3-4 cm volt 100 m-en. Eltolódás nem volt. Én közöltem vele ismét az aggályaimat és, hogy nem volt korrekt a hozzáállása az esethez! Kérdeztem, hogy akkor mi volt a gond végezetül ? Erre közölte, hogy a céltávcsőnek semmi gondja nem volt, a hiba a tokozat rögzítésében volt. Madárnak nézett minket!

Természetesen egy jó fegyvermester minden esetben ellenőrzi a teljes fegyvert, optikát, rögzítéseket belövés előtt!

Ezt itthon mindig elvégzem én is. Fegyverbelövés végeztével elköszönt tőlünk, de mi azért megköszöntük a fogadtatást! Se jó szó, se kávé, üdítő, üzemlátogatás, költségtérítésről szó sem esett! Teljesen hideg volt a légkör és hiányoltunk mindenféle korrektséget, nem beszélve a nagyképű hozzáállásról a Swarovski részéről!

Történet azért átvágás, mert a kérésem ellenére nem volt lehetőség a céltávcső ellenőrzésére lövés közben! Valamint nem láthattam, hogy ténylegesen javították-e vagy sem! Valószínűleg a cél az volt, hogy a céltávcsövet fű alatt lejavítják, úgy hogy mi ne tudjunk róla, de a cégnév sértetlen maradjon. A garanciáról annyit mindenkinek, hogy a szervizvezető kinevetett minket mikor montuk, hogy 30-40 év garancia van a céltávcsőre.

Ő közölte, hogy csak a külső lencsékre vonatkozik a garancia, a mechanikára NEM! Ha a lencsék eltörnek arra nem! Törött lencsét valószínűleg nem rendeltetésszerűen használták, ez érthető! De akkor hol a céltávcső garancia? Megmondom kedves vadásztársak! A holdon! Már többször leírtam, hogy a kereskedőnek egy a célja, eladni a terméket jó haszonnal! Garancia az csak púp a hátukon! Lerázni a vásárlót az igen!

Ismét tisztelet a kivételnek!

Ez a céltávcső mizéria sok telefonálgatásba, e-mail levelezgetésbe, kiviteli engedélybe, üzemanyag költségbe, lőszer költségbe, lőtérhasználatba, belövési költségbe, stb. került. Engem az eset szakmailag érintett, mivel én tartottam a hátamat, azért mert kijelentettem, hogy a céltávcső a hibás! Vállaltam minden felelőséget szakmailag!

A vadásztársnak a költségein kívül még a kiesett vadászatért is fájhatott a feje!

 

Lényeg, hogy nem minden arany, ami fénylik! A hírnév nem kötelez! Nincs még Unió!? Hol a szabályozás a külföldi termék garanciájával kapcsolatban!?

 

Ha az olvasók között mégis lenne, aki kételkedik az esettel kapcsolatban, annak mutatok egy javításból visszaérkezett Swarovski céltávcsövet, amelynek a hibája a szemlencserendszer teljes kotyogása, nem visszatérő kotyogása volt és van! Szabad szemmel is látható! Nem igényel kollimátort a láthatóság! Ennyit a magasztalt termékről!

Végezetül se papír a javításról, se garancia meghosszabbítás, se költségtérítés, se semmi! A céltávcső érdekes módon most jó!

 

Köszönöm, hogy ismét megoszthattam tapasztalataimat az olvasókkal!

 

Szombathely, 2004. 07. 06.                                              Tóth Attila László

                                                                  Fegyver-optika és infra műszerész

                                                                                   Szaktanácsadó

 

Cikk elküldve: - Swarovski Mo. képviselet, www.vadaszlap.hu , www.vip.portal.hu, Vadászlap,

 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség