Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Fegyverrovat, vadászvizsga
Fegyverrovat, vadászvizsga : Melyik lőszer a jó?

Melyik lőszer a jó?

Tóth Attila László  2006.03.15. 15:39


Aki most a főcím miatt várja, hogy most aztán megtudom, hogy melyik jó lőszer, annak csalódást fogok okozni az írásommal, mert ebben a témában a mai napig megy a vita, és nem kívánok benne résztvenni!
Mindenkinek az legyen a jó, amely sikeres vadászathoz vezette, szereti a fegyvere!
De mi lenne a célszerű a lőszer választáskor és milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?
Elsőnek talán a legfontosabb, hogy folyamatosan beszerezhető legyen, olyan forgalmazó egységtől vásároljunk, aki a lőszer folyamatos utánpótlását tudja számunkra biztosítani.
Nem kellemes folyamatosan a fegyvert esetlegesen átlőni csak azért, mert akadozó a lőszer utánpótlása.
Ez csak felesleges költségeket fog eredményezni számunkra!
Ha kezdők vagyunk a fegyverhasználatot, vadászatot tekintve, akkor elsődlegesen szakemberek tanácsaira hagyatkozzunk, ez lehet kereskedő is abban az esetben, ha bizonyítottan szakembernek tekinthető és nem csak egy eladó a sok közül!
Maga a kaliber a fegyver tulajdonsága miatt adott, tehát marad a lőszergyártó cég és annak több termékéből való választás!
Az olcsó lőszer lehet jó is, de lehet egyenesen használhatatlan is!
Mit jelent az, hogy használhatatlan?
Folyamatosan vagy időszakosan beledagad a töltényűrbe a hüvely a lövést követően, vagy ezt még megspékeli egy kis hüvelyrepedéssel is! Ennek egyenes következménye, hogy a fegyverünket nem tudjuk üríteni, mert a beszorult hüvely ezt nem engedi számunkra. Az ilyen gyártó lőszerével ne kísérletezzünk! Ennek a negatív eseménynek mi az oka, most nem ecsetelem, de az esetek 99 %-ban a lőszer és hüvelyének anyagminőségében keresendő vagy gyártási hiba!
Másik tényező a nem megfelelő szórásképe a lőszernek, lövedéknek!
Ez egy hosszabb magyarázatot igénylő történet, mert nem törvényszerû, hogy a lőszer gyenge minősége okozata a nem megfelelõ szórásképet.
Miért soroltam az ilyen nagy szórásképpel rendelkező lőszereket a használhatatlansághoz? Mert nem ad megfelelő és megnyugtató biztonságot a vadászat sikerességéhez és bizonytalan a lövés annak ellenére, hogy a lőkészségünk megfelelő!
Vannak fegyvergyártó cégek melyek közlik, hogy a fegyverük megfelelő szórásképét melyik lőszergyártmányhoz tesztelték, de ezek a gyártó cégek csak a neves gyártók, tehát marad a nyomozgatás vagy a lőszerek gyakorlati szórásképének ellenőrzése. Ez a folyamat egyszerű, de sajnos anyagilag megrázó! Valószínűleg a szóráskép ellenőrzéskor egyértelműen kiderül, hogy melyik az a lőszer és annak lövedéke, melyet a fegyvercső szeret szórásképileg, de ekkor marad pár doboz megbontott lőszer, amelynek a használata kétséges lehet későbbiekben!
Első és legfontosabb szempont a lőszer megbízhatósága és annak jó szórásképe! Mint szoktam mondani a jól elhelyezett találatnál nincs jobb!
Ha eddig stimmel minden, klappol a lőszer a fegyverünkhöz és megfelelő a szóráskép, akkor már csak az idő és a sok gyakorlati vadászati tapasztalat lehet az esetleges lőszerváltoztatásnak az oka! Egy vagy több sikeresen leadott és magabiztos lövést követően, ha nem az elvárható célballisztikai teljesítményt produkálta a lőszer és annak lövedéke, akkor nem törvényszerű, hogy azonnal cseréljünk. Minden egyes lövés más és más, másként viselkedhet, jelezhet a vad találatkor is. Szép és jó dolog a találati jelzések tudása, de tudnunk kell, hogy vannak ettől eltérő esetek is!
Térjünk vissza a lőszerhez!
Az sem törvényszerű, hogy a drágább lőszer jobb! Lehet, hogy a gyártó ajánlása alapján jobbnak tekinthető, de nem érünk vele semmit, ha gyártmányilag tekintve nem egy csőkímélõ lőszer. Ennek esetlegesen húzós anyagi vonzata lehet, mert a csőcsere fődarab cserének minősül, és sok utánjárást kíván, valamint anyagilag nem is biztos, hogy gazdaságos lesz a fegyverünket tekintve.
Lőszerek gyármányai közt, lehet eltérés még abban az esetben is, ha a súly azonos! Elméleti azonossággal és zsebben tartott lőszerek tömkelegével ne vadásszunk! Ismert számomra az a vadász (ok), aki(k) büszkén mutatják, hogy ha ez a vad jön ki, akkor ezzel lövök, ha meg az, akkor meg a másik gyártmánnyal. Sõt előadják, hogy ha messzebb kell lőni, akkor meg a harmadikkal! Csodálkoznak, ha nem megfelelő a találat!?
Érdemes megtekinteni, hogy adott esetben nyugodt lőtéri körülmények közt, milyen különbségek mutatkozhatnak a lőszerek gyártmányai közt, annak ellenére, hogy súlyban azonosak.
Ez - a tapasztalatomat tekintve - 50m-en akár 5-10 cm is lehet! Na ezt szépen szorozzuk fel két-háromszorosára!
Ugye, ezt tekintve jogosan tekintem ezeket a lőszereket használhatatlannak! De ismétlem, nem törvényszerű a lőszert okolni, mert lehet, hogy az megfelelõ, csak a lőfegyverünk csöve gyártásilag nem arra lett tesztelve, vagy nem szereti a cső szórásképileg!
Sajnos vannak olyan lőszerek melyek nem elég, hogy technikai hibákkal dúsított problémákat okoznak nekünk, de ennek ellenére még a gyártmány sem megfelelő!
Mi az, hogy nem megfelelő, és milyen okok vezetnek ahhoz, hogy gyengén teljesít a lőszer.
Mivel a lőszergyártó cégek nem grammra végzik a lőpor töltését a hüvelybe, hanem térfogatra, ezért előfordulhatnak eltérések, mert ugye a kettő nem tekinthető azonos munkavégzésnek!
Csak megemlítem, hogy igaz a jogszabály - még a lobbizás ellenére sem - tette lehetővé a lőszerek újratöltését, de tudni kell, hogy a precízen végrehajtott újratöltött lőszerek működésileg és szórásképileg jobbak, mint egyes gyártók lőszerei!
Mi az oka ennek? Egy darab lőszer újratöltése sokkal több munkafolyamatot igényel az biztos, de sokkal megbízhatóbb lesz, mert folyamatos méret és súly ellenőrzésen mehet keresztül, és maga a lövedék beültetése is precízebb, lehet, mint a gyári lőszer. Ennek oka, hogy csak a nagy és közép gyártó minőségi lőszerei esnek át szigorú MEO-s ellenőrzésen. MEO természetesen minden lőszergyártónál van, de nem mindegy, hogy milyen időszakonként és darabmennyiségnél van végrehajtva! Az sem mindegy, hogy a gyártó különböző okokra hivatkozva, vagy fű alatt mikor hajt végre gyártógépsor cserét, lőporváltást, lövedék, hüvelyváltást stb.
Ezek az aprónak tűnő esetek befolyásolhatják a lőszerünk megbízhatóságát!
Érdemes megtekinteni egy doboz lőszer lövedék-beültetésének eltéréseit, mert ez már eltéréseket eredményezhet a gyakorlati használatban! Egy sík asztalra vagy üveglapra helyezzük ki a szerelt lőszereket lövedékkel felfelé állítva, majd helyezzünk egy egyenes és nem hajlékony vonalzót, tolómérőt a lövedékek csúcsára. Ezt követõen nézzük meg, hogy magasságban vannak-e eltérések a lőszerek közt! Ha van, akkor az valószínûleg a lövedék túl alacsony vagy túl magas beültetéséből keletkezik. Ekkor már más a gáznyomás, más esetlegesen a lövedék elhelyezkedése az átmeneti kúpban stb. Ez mind befolyásolhatja a szórásképet!
Hogy ennek mértéke mennyi, az változó, de utal arra, hogy nem oly precíz volt az összeállítása a lőszernek.
Vadászok ezt kevésbé érzékelik, mert sok esetben a jól célzott és jól leadott, de mégsem a megfelelő helyre becsapódást annak tudják be, hogy biztosan bemozdult  a vad, lehet, hogy belerántottam egy kicsit, nem voltam megfelelő testhelyzetben stb.
Talán a tisztelt kollégáim és a nagy tapasztalattal rendelkező vadásztársak tudnak abban megerősíteni, hogy igen, ez gyakorlatban létező dolog!
A vadászok egy része, aki sikeresen eltalálta a vadat, - igaz, hogy nem a megfelelő helyen, ahol szerette volna, de ennek ellenére sikerült terítékre hoznia, - nem fog azzal foglakozni, nem is oda céloztam, de hát az a lényeg, hogy a vad meg van!
Na ezzel a téves tudattal fog a későbbiekben is vadászni, és olyan lövések fogják a vadászati tevékenységét kísérni, melyeket nem tud megmagyarázni magának, mert különböző indokok alapján átsiklik a tényleges okok felett!
Sokan mondják, hogy túl precíz a fegyverbelövésem, szeretek kihozni a fegyverből és annak lövedékéből minél többet. Igen ez valós dolog, de ebben a szakmában ez a minimum, melyet elvárnak az embertől, mert egy belövésileg jól behangolt fegyver használata már fél siker! Jó olyan tudattal vadászatra kimenni, hogy tudjuk a fegyverünk megbízható, nem kétkedéssel adjuk le a lövést és ennek eredménye, ha megfelelő lőkészséggel rendelkezünk, akkor a vadászat sikeres lesz!
Végezetül ugye, hogy nem mondtam meg egyértelműen melyik lõszer a jó és melyik nem!?
De talán adtam ismét egy kis segítséget!
Elképzelem, hogy a kereskedő cégek, hogy fognak nekem örülni, mikor a vásárló az asztalon kirakja az összes lőszert és méricskél!

Tóth Attila László

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség