Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Fegyverrovat, vadászvizsga
Fegyverrovat, vadászvizsga : Vadászlőszerekről szakmai szemmel !

Vadászlőszerekről szakmai szemmel !

Tóth Attila László  2004.08.10. 07:57


 

Megelőzve a lőszergyártók támadását, ebben az írásban nem támadó jelleggel becsmérelem egyes lőszergyártó cégeket, csak szigorúan a tényeket és saját szakmai tapasztalatomat szeretném megosztani főleg a kezdő vadászokkal.
Nagyon nehéz ebben a lőszertémában nyilatkozni mivel több lőszergyártó van és abban belül is rengeteg lőszerfajta, típus. Nekem annyiból könnyű a helyzetem, hogy naponta több fegyvert lövök be, és természetesen mindenkinek más a lőszerhasználatról az elképzelése.
Kinek jó! Kinek eleve rossz!
Még az elején leszögezem, hogy bővebben nem kívánok foglalkozni a lőszer (lövedék) célballisztikájával, vad testében végbemenő lövedék keltette hatással!
Igazságot tenni a vadászok közt, hogy melyik lőszer milyen vadfajra, milyen hatással van, nem lehet! Mai napig elvem, hogy két azonos vadászati helyzet, két azonosnak ítélt vad esetén, és két azonos találatkor és még sorolhatnám a környezeti tényezőket is, másként jelez, viselkedik a találatot kapott vad! Ezzel a kijelentésemmel most nem a spanyolviaszt találtam fel, csak szeretném megerősíteni a tapasztalt vadászok kijelentését is.
Az, hogy milyen kalibert, milyen területre javaslok már ecseteltem előző cikkeimben, ténylegesen a lőszer, lövedék jó és rossz hatásaival szeretnék foglalkozni.
Egy dolgot tudomásul kell venni és ez NAGYON FONTOS!
Egy fegyvergyár mikor legyárt vagy legyártat egy puska, vagy pisztoly csövet, annak szórásképét garantálja egy, max. három lőszer fajtához, márkához!
Ez azért van, mert a cső belső elemeinek tervezésekor nagyon sok dolgot figyelembe kell venni ahhoz, hogy későbbiekben gond, balesetveszély ne legyen a csővel.
Kísérletezik a töltényűrt, átmeneti kúpot, huzagolást, menetemelkedést, huzagszámot, és még sorolhatnám. Ténylegesen a lövedék formája, a lőportöltet, hüvely, stb. nagyban befolyásolja azt a tényezőt, hogy a belballisztikai tulajdonságok, vagyis a csőben végbemenő folyamatok milyen hatással lesznek a további ballisztikai folyamatokra, tehát a kül és célballisztikát értem ez alatt. A csőnek és a lőszernek klappolnia kell egymáshoz, különben vagy a csőnek lesz kevesebb az élettartalma, vagy a lövedék viselkedik másként a többihez képest!
Javaslom fegyvervásárlás előtt, érdeklődjük meg a gyártó cégtől, hogy milyen lőszerfajtára, családra tesztelték a csövet, valamint a gyártó részéről garantált pld. 100m-en 3 cm-es szóráskép milyen lőszerre érvényes.
Én alapvetően két lőszert nem ajánlok és nem is vállalok el belövésre, az pedig a PMP és MFS lőszer. Utóbbinál a tapasztalatom az, hogy hiányos a lőportöltet néha, nem megfelelő a lövedék süllyesztése a hüvelybe, és a legfontosabb, hogy már többször elrepedt a hüvely nyakban! Ezt a repedési tulajdonságát több márkásabb fegyveren is kipróbáltam, tehát nem a kopott töltényűr az oka. Nagyon kellemetlen mikor az ember érzi lövés közben a zárolás ellenére, hogy valami majdnem kifújta a szemét. Mikor magához tér az ember, akkor meg nem lehet üríteni a hüvelyt, mert beledagadt a töltényűrbe. Ez az MFS! A szórásképről már felesleges is beszélnem! Utoljára a Fehován kérdeztem a cégtől, hogy mi a gond a lőszerükkel? Természetesen minden szép, minden jó, és erről Ők nem is hallottak még!
Szerény véleményem szerint nem megfelelő a hüvely anyaga, túl rideg, nem tudja a töltényűr tömítését ellátni a lövési folyamat közben, tehát reped. Továbbá az MFS lőszerhüvely nyakán található melegítési elszíneződés is jelent valamit! Én tudom, hogy mit és nem is lenne gond vele, csak legalább rendesen végeznék el!
Ha valaki kíváncsi a repedt hüvelyekre, akkor nálam megtekinthető!
Másik "kedvenc" lőszerem a PMP! Ez a lőszer nagyban hasonlít az MFS-re, annyi különbséggel, hogy nem reped a hüvelye, de a szórásképe két különböző dobozt tekintve siralmas! Amerre gondolja, arra megy!
Ezek a bosszantó dolgok több gyártási hibákra vezethetők vissza!
Nem megfelelő a MEO! Néhol minden 1. 000-ik lőszert, máshol minden 100-ik, és van, ahol majdnem minden darabot ellenőriznek. Erre példa az RWS egyedi lőszerei!
Lőportöltet szintén sarkalatos kérdés, mivel a hüvelybe való töltése térfogatra és nem grammra történik.
Van különbség!
Folytatva, nem mindegy, hogy mennyire van beültetve a lövedék a hüvelybe, mivel teljesen más lesz a zárolásunk és más a lövedék sebessége, valamint ebből kifolyólag a szóráskép is. Javaslom, hogy a kereskedők bosszantása végett nyugodtan vegyük ki az összes lőszert a dobozból és helyezzük egy "teljesen síkfelületre" sorba őket. Szabad szemmel is látható a lövedék magassági eltérések, de lehetőség esetén helyezzünk egy vonalzót a lövedékek tetejére. Ha látható az eltérés a lövedékek beültetésénél, akkor ne vásároljuk meg! Továbbá ha lőszer vásárlunk, akkor soha ne vegyünk egy dobozzal, mindig 2-3 dobozt vásároljunk és mindig egy gyártási szériából. Ennek az a lényege, hogy a lőszergyártók is mindig újítanak, kísérleteznek, és ezt nem szokták nagyon közölni a felhasználókkal!
Lövedékek jó és rossz hatásairól egy keveset!
Vannak olyan lövedékek, melyeknek a külső köpenye tombak (könnyű acél), ez nem jelent gondot jó minőségű cső esetén, de egy ZKK, CZ, Zastava, de még a Tikka sem igazán szereti.
Ezeket a lőszereket néha külalakra nehezen lehet megkülönböztetni a hagyományostól, ezért jó megoldás a mágnes használata. Ha fogja, akkor gondoljuk át, hogy Mannlicher fegyverünk igazán szereti és semmi gond nem lesz vele, de a CZ és felsorolt fegyvereknél hanyagoljuk!
Itt említeném meg, hogy a cseh Sellier lőszerek közt is van tombak köpenyű! Csak nem tudják a használók!
Maga a köpennyel semmi gond és nem támadom a gyártókat, igenis nagyvadra kiváló, de a gyengébb minőségű csöveknek a huzagolását a köznyelv szerint kihúzza! Nekem van kilőtt metszetű 7 X 64-es csövem bemutató terméknek, érdemes megnézni, hogy a csővégen kiég az anyag a csőből, valamint a huzagolás szabályosan 20-25 cm számítva a végétől visszafelé, fokozatosan eltűnik! Érdekes látvány, és ha találok megfelelő fotóst, akkor okulásul felrakom a képet.
Végezetül nálam nem igaz az a szólás, hogy rossz lőszer nincs, csak rossz találat!
Igaz, ne a lőszerre és annak lövedékére és a kaliberre hagyatkozzunk, mert sok vadásznak okozott meglepetést a magasztalt kaliber és csúcs lövedék!
Szakmailag vallom még zárómondatnak azt is, hogy jól elhelyezett találatnál nincs jobb!

Köszönöm, hogy megoszthattam ismét véleményemet!

Tisztelettel:           Tóth Attila László
                Fegyver-optika és infra műszerész
                            Szaktanácsadó

 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség