Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Fegyverrovat, vadászvizsga
Fegyverrovat, vadászvizsga : Szakmai érintettség az új rendelet miatt!

Szakmai érintettség az új rendelet miatt!

Tóth Attila László  2004.09.23. 15:13


 

Szakmai érintettség az új rendelet miatt!

 

Megvan az új Fegyvertörvény rendelete, de talán már mindenki értesült róla, a kérdés az, hogy képes volt-e mindenki értelmezni vagy csak átfutották !?

Ezt a cikket azért írom, hogy elindítsak egy vadászokat és szakmai embereket érintő, kérdezz – felelek „játékot”, azzal a céllal, hogy vegyük észre, ez a rendelet mindenkit érint! Ha a fejünket a homokba dugjuk, akkor is van, nem elég nem tudomást venni róla, mert a meglepetés minden vadászatot és fegyvert szerető embert érinteni fog !

Mivel én elsősorban szakmai ember vagyok és másodsorban csak vadász, ezért a kollégákat és engem érintő kérdésekkel foglalkozom, és a végén a vadászokat, leendő vadászokat érintő kérdéseket feszegetem.

Sajnálatos eset, hogy a fegyverjavító cégeknek és magánszemélyeknek nincs egy „hadrafogható” képviseleti szerve, mert ami a mi tudtunk és szakmai hozzáértésünk nélkül történik az már több mint furcsa !

Első nekifutásnak a hatástalanítás kérdése :

- Régi rendelet elfogadta a fegyverjavító hatástalanítási bizonylatát, majd ezt egy Ipari minisztériumi rendelet megváltoztatta, oly módon, hogy a munkát elvégezhettük, de a hatástalanított fegyvert a Kézi Lőfegyver és Lőszervizsgáló Hivatalnak is szemrevételezésre be kellett mutatni. Ilyenkor felvetődik a kérdés az emberben, hogy ez mi ? Lehet, hogy bizalomvesztés ? Már nem bíznak egy teljesen leinformált, hatósági engedéllyel rendelkező, csak a munkájának élő személy szakmai munkájában ?

- Ki az, aki azt feltételezi, hogy mi javítók kockáztatjuk a megélhetésünket, vagy adott esetben a szabadságunkat azzal, hogy nem vagy nem szabályosan a rendeletnek megfelelő módon hatástalanítunk egy fegyvert !? Ja és a hab a tortán, de még nem a tetején, a hatástalanított fegyver szemléje ugyanannyi összegbe kerül, mint ha vizsgát kellene fizetni ! Kérdem én, hogy egy hatástalanított fegyveren mit ellenőriz még azon kívül, hogy szabályosan van-e hatástalanítva? Mert, hogy az ütőszeg kiállást, vagy a zárolást már nem az biztos ! A többit nem is említem !

- Az új rendelet meg már a csúcs a hatástalanítást érintve! Az én értelmezésem alapján már nem végezhetünk hatástalanítást csak a Hivatal, de Ők is a rendelet szerint minden ami működhetett eddig a fegyveren az már a továbbiakban már nem fog ! Gondoljuk át ezt! Most kérdezem én, hogy akkor lesz-e lőoktatás, lőkiképzés, fegyvervizsgára való felkészítés, stb. Mert ugye a rendelet előírja, hogy szedje szét részlegesen, meg, hogy ellenőrizze a töltetlenséget, és még sorolhatnám! Hát ezt már nehéz lesz megkövetelni a rendeletnek köszönhetően. Nem beszélve arról, hogy a régi rendelet szerint szabályosan hatástalanított fegyverek ára a csillagos égig fog emelkedni! Kérdem én, kinek kell ezen túl egy teljesen működésképtelen és drasztikusan hatástalanított fegyver? Képzeld el kedves vadásztárs, mikor öreg korodban az unokádnak a nem szabályosan, de a falon lévő kedvenc sörétes fegyveredet leveszed és elmeséled neki a kedvenc történeteidet, majd szeretnéd meg mutatni neki, hogy milyen is egy igazi lapátos, de az unoka nem fogja megérteni, hogy a saját tulajdonú fegyveredet, miért nem tudod letörni, elsütni stb. Szerencsétlen csak egy vasdarabot fog a kezében tartani, és nem fogja érdekelni az, hogy Te a jogszabályokra hivatkozol! Szomorú!

- Egy dolgot mindenkinek be kell tartani, mégpedig a lőfegyverrel kapcsolatos minden rendelkezést! Én is ezt tanítom, és követelem meg, de az már tűrhetetlen, hogy a saját tulajdonomban lévő és emlékeket őrző fegyveremet még csak elsütni se lehessen hatástalanított állapotban, hát ez már szomorú!

- Következő vadászokat érintő rendelet a lemezszekrény kérdése! Már nem lehet fa szekrény, csak lemez! Ismerősömnek 20-25 mm vastag tölgyfából készített fegyverszekrénye van és kérdezi tőlem, hogy szerinted egy feles vagy milliméteres lemezszekrény mennyivel biztonságosabb, mint az övé? Nincs válasz csak konzervbontó! Legalább határoztak volna meg egy megfogható lemezvastagsági és zárolási leírást! Ezek szerint akár lehet egy trombitalemezből is, elkészített fegyverszekrényem az is szabályos, mert lemeznek lemez!

- Másik érintő kérdés a tartási lejárta előtti jelentkezés a rendőrhatóságnál, és kérvényezni a hosszabbítást ! Ha valaki elfelejti, akkor még a tartásijába is kerülhet ez a kis feledékenység! Eddig kényelmesen elvoltunk, mert a hatóság „mindig kiértesített, ha valami gondja volt, hát ez megszűnt!

- Következő rendelkezés részben örvendetes, mert már az Új rendelet szerint vadász-lőfegyvertartási engedéllyel rendelkező személy átadhatja lőfegyverét vadász-lőfegyvertartási engedéllyel rendelkező személynek. Mert ugye eddig csak akkor lehetett átadni, ha azonos típusú fegyvertartási engedéllyel rendelkezett. Golyós a golyósnak stb. Ez változott! De figyelem azért nem olyan egyszerű a rendelkezés,Ugyanis ha a tulajdonos látóköréből kikerül a fegyver, tehát huzamosabb időre adjuk át a fegyvert pld.vadászatra való részvétel, akkor a rendőrhatóságnál is írásban kell rögzíteni ezt az átadást!

- Örvendetes a rendelet részéről, hogy a leendő vadászoknak a vizsgán egyben le lehet tenni a fegyvervizsgát is ! De figyelem! Ha netán nem sikeres a fegyvervizsga, akkor természetesen nem kap bizonyítványt vadászból sem. A két vizsga egynek számít, azzal a különbséggel, hogy természetesen csak azt kell megismételni az újbóli vizsgán, amely előzőleg nem sikerült.

- A fegyver külföldre való szállítása még napirendi kérdés, de egy biztos, mégpedig az, hogy akinek lesz, un. fegyverútlevele az könnyebben szállíthatja a fegyvereit az EU tagországokba.

- Én egy dolgot hiányoltam ismét a rendeletből, mégpedig, hogy javítás céljára való behozatallal, kivitellel nem foglalkozott a jogalkotó. Ez sajnos ismét kimaradt ! „Köszönet érte !”

- Amúgy ha valakit érint, közlöm, megemelkedtek az illetékek, vagyis a rendőrhatósági maroklőfegyver- ismereti és fegyverkereskedői vizsga 7. 000 Ft-ra emelkedett. De megemelkedett a vadászvizsga díja is, melynek a pontos összegét fejből nem tudom, de 10. 000 Ft körül mozog. Mivel a vizsgák legalább negyedévente vannak szervezve, ezért sürgősen vagy új, vagy átdolgozott felkészülésű könyvekre van szükség. Remélem ezzel a kérdéssel, már foglalkoznak az érintett szervezetek.

 

Nem teljes a felsorolt változás, ezért javaslom minden vadász és fegyverforgató kollégának, hogy vegyék a fáradságot és nézzék át az új rendeletet, mert mindenkit érint! Van akit kevésbé és van akit súlyosan !

Ezt a cikket témaindítónak szántam, kérem a reagálásokat !

 

Tisztelettel : Tóth Attila László
Fegyver-optika és infra műszerész
Szaktanácsadó

 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség