Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Fegyverrovat, vadászvizsga
Fegyverrovat, vadászvizsga : Teszteltem a Cody lőszereket én is.

Teszteltem a Cody lőszereket én is.

Tóth Attila László  2008.09.12. 07:47


Most végre volt lehetőségem, nekem is gyakorlatban megtapasztalni, hogy a Cody lőszer mit tud?

Allaga Antal a Cody lőszergyártó cég ügyvezetőjének másodszori felkérésének már eleget tudtam tenni, és a Kaposvári Sefag lőtéren végrehajtottuk a tesztelést.

Mint sokan már tudják, elég gonosz emberke vagyok, soha nem hiszek senkinek, és nem bízom semmiben, csak amit jó magam látok, tapasztalok, vagy végrehajtok.

Most volt lehetőségem gyakorlatban ellenőrizni, hogy a lőszer külballisztikailag milyen szórásképet tud, különböző fegyverekhez, amelyek felszereltsége is nagyon változatos volt. Továbbá kellemes volt gyakorlatban látnom, hogy az összes fegyvernél, töltésileg, ürítésileg, zárolásilag a Cody lőszerekkel semmiféle akadály nem jelentkezett, pedig rendesen nyúztam, nyúztuk a fegyvereket.

Kíváncsi voltam még a meleg csővel való szórásképváltozásra is, de nem okozott növekedést, az egymást követő 3-6- és volt mikor 9 lövés leadása sem.

Szeretném érzékeltetni a fegyverek, és azon lévő céltávcsövek bemutatásával azt, hogy tényleg az alsó és felsőkategória is jelen volt a teszten.

Zastava 8X57 JS volt a kommersz, amely 51cm-re kurtított csővel rendelkezett, és egy 6X42-es Schmidt-Bender céltávcsővel szerelték. (erről a fegyverről még teszek említést, mert volt vele alázás, de rendesen!)

Sako. 223 Rem, Schmidt-Bender 6X42-es céltávcsővel, fix elsütőszerkezettel.

Steyr SSG 69-es fegyverből két kaliber is rendelkezésre állt, egy. 243 Win és egy. 308 Win kaliberben, mindkettő Kahles, de különböző céltávcsővel szerelve.

CZ-550-es fegyver, 9, 3X62-es kaliberben, szerelve egy Gepárd mesterlövész céltávcsővel. (Zeg-en gyártott)
Remington Police precíziós fegyver egy Nightforce céltávcsővel, 308 Win kaliberben.

 

Ugye, változatos a „paletta”!

Na, még a végeredmény milyen érdekes!

 

Tesztelést 50m-re hajtottam végre. Azért, mert nem arra voltunk kíváncsiak, hogy én milyen lőtudással rendelkezem, hanem, hogy a lőszer szórásképileg mit tud különböző gyártású és hosszúságú csöveknél.

A fegyverek nagyon eltérő céltávcsövekkel rendelkeztek, mind minőséget képviselt, de sajnos volt két olyan  minőségi céltávcső, amely 50m-en nehezítette a célzást, a kis távolságon jelentkező 2-4cm-es parallaxis jelenséggel.

Én tudom jól, hogy a gyártók 100m-től teszik parallaxismentessé a céltávcsövek zömét, de érdekes, hogy a többi gyártmánynál ez még 50m-en sem jelentkezik.

Nem gondolják, hogy 50m-re is szeretnének a vadászok pontos lövést leadni !?

Ezeket azért említem, mert pont én nem hivatkozhatok arra, hogy ez és az zavar a teszteléskor, de azt is tudni kell, hogy nagyon zavaró és befolyásolhatja a tesztelést, az ilyen kis negatív optikai jelenség.

Minap egy szintén csúcsmárkás céltávcső, egy éves sem volt, de már 50m-en 6-7 cm-es parallaxis hiba jelentkezett, ja és megszűnt a lövésállósága is.

Elnézést, már megint kibújt belőlem a fegyver-optikus !

Visszatérve a teszteléshez, állítás, belövés, csak egy fegyveren a CZ 550-en lett végrehajtva, mert a tulaj kérte, hogy Cody lőszert használna a továbbiakban, de akkor melegében már a belövést is végezzem el, de a többi fegyvernél állítás nem történt.

Simán a fegyver-cső-lőszer, szeret-nem szeret jelenségre voltam kíváncsi, ezért szórásképeket lőttem, és lőttek a vendégek, fegyvertulajdonosok is.

Mivel én Steyr szerelmes vagyok, ezért az SSG-69-es fegyvernél jól érzékelhető volt, hogy mindkét kalibernél a Norma lőszerek és a Cody lőszerek közt vagy nem volt különbség szórásképileg, vagy jobb volt a Cody.

Mivel jelen volt egy Remington Police fegyver és annak tulajdonosa is, aki precíziós lövészetben űzi a sportágat, ezért jó volt látnom gyakorlatban, hogy a 308Win Cody lőszer miként viselkedik egy ilyen puskánál, de már nem hagyományos lövedékkel szerelve természetesen.

Mondhatom és egyben látható a lőlapon is, hogy korrekt a lőszer, precíziós lövészetre is alkalmas, a pontosságát, megbízhatóságát tekintve.

Kijelenthető, hogy a különböző fegyvereket, csöveket tekintve, a Cody lőszerek vadászati célból és precíziós lövészetre gyártott lőszerei a megítélésem és a gyakorlati tapasztalatom alapján a Norma lőszerek szórásképével egyenértékűnek tekinthető.

Mondom én ezt, aki naponta tesztelem a fegyvereket, lőszereket, és gyakorlatban látom, tudom, hogy mely lőszerek alkalmasak vadászati használatra, és melyikre mondanám, hogy bizony, ha lenne olyan megfogalmazás, rendelkezés a lőszerre is, hogy nem etikus a használata, akkor lehetne pár gyártmányt „előjegyezni”.

Mondom azért, mert a lőtéren is elhangzott tenyérnyi szórásképekkel vadászni szerény véleményem szerint tényleg nem etikus.

Még egy lőlapképet biztosítok, amely már nálam készült a lőtéren, bizonyítva a következő elkeserítő történetet hozzá.

Bizományos értékesítésre adták le a CZ-527-es fegyvert, a tulajdonos szerint precízen belőve van.

Volt rá egy jelentkező, és a fegyver tulajdonos biztosított egy doboz lőszert hozzá, amit használ.

Sako és Sellier-Bellot lőszerek voltak benne vegyesen.

Képen látható, hogy mennyire volt belőve a fegyver, és melyik lőszernek milyen a szórásképe önmagában, állítás nélkül.

Azt is meg kell jegyeznem, hogy az első függőleges találat olajos csőből lett leadva, és látható gyakorlatban, hogy mit jelent az.

Talán most már illusztrálva is érthető, hogy miért lényeges a cső-lőszer, szeret, nem szeret kérdés és az olajos cső mire képes.

Ezzel a fegyverrel, ilyen „szépen belőve”, és ilyen szórásképpel vadásztak!!

Hogy ne fejezzem be a tesztelés leírását, kis érdekességgel, egy tanulságos eset, magamnak és másoknak is!

Volt egy Zastava 8X57JS-es fegyver, kicsit „vágott" 51cm-es csővel.

Lőttem ezzel is egy szórásképet, amely 12mm-14mm-re sikeredett, és mondhatnánk, hogy a 100m-en a max 30mm-es szórásképpel rendelkező vadászfegyver, vadászlőszer tényleg nagyon jónak tekinthető.

Én is ezt osztom, és megnyugodva konstatáltam, hogy ez  nagyon jó szórásképileg.

A „gond” csak akkor jelentkezett, mikor az Allaga Úr barátnője is lövéshez nem jutott, ezzel a fegyverrel.

Mi, férfiak nagy mellénnyel, megnyugodva, hogy minden jó volt, dagadtunk a büszkeségtől, amíg nem következett az a három lövés, ezzel a (a nem éppen csúcsminőséget képviselő)  fegyverrel, amit ez a hölgy végrehajtott.

Első lövés, rendben, meg van, semmi gond.

Második, hát nem látható, de kilőni nem lőtt az biztos.

Harmadik, a fenébe az sem látható !

Na, kullogás a lőlaphoz, személyes vizitre.

Én, aki naponta nézegetem, osztályozom, értékelem a lőlapokat, guvadt szemmel néztem.

Vadászok mondják, hogy bizony luk- a lukba lőttek, lőnek.

Csúsztatnak többségében, mert látom őket lőni, de most látható volt gyakorlatban is, hogy a luk-lukban fogalom, találat, hagyományos vadászfegyverrel, egy kezdőnek számító hölgy kezéből is végrehajtható!

Most viccesen mondom, de a Remington Police kalapot emelhet a Zastava és a Cody lőszer párosítása előtt.

A hölgyet, és hölgyeket pedig tekintsük nyugodtan jó, mit jó, kiváló lövőknek, mert tudni kell, hogy amelyiknek van érzéke a lövészethez, az képes csúnyán megalázni a lövésztársadalmat is, „simán fél kézzel”!

Szerencsénk az, hogy keveset engedünk a lőtér közelébe! ( tartsuk is meg ezt a „jó” szokásunkat!)

Végezetül szeretném a Cody lőszergyártó cégnek, és annak vezetőjének megköszönni a részvételt, tesztelési lehetőséget, most már pontosan tudom, hogy hová sorolhatom be a Cody lőszert a többi közé!

Tóth Attila László (TAL)

 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség