Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Fegyverrovat, vadászvizsga
Fegyverrovat, vadászvizsga : Kezdő vadászként melyik kalibert válasszam !?

Kezdő vadászként melyik kalibert válasszam !?

Tóth Attila László  2004.04.18. 20:12


Kezdő vadászként melyik kalibert válasszam !?

Régi vadászidőkre, őseink, nagyapáink, apáink vadászatára visszatekintve a vadászlőfegyverek kaliberét tekintve nem volt sok választásuk, de választék sem nagyon volt a golyós vadászlőfegyverek vásárlása terén.

Mivel a Mo.-i vadfajok azóta nem változtak, ezért maradok a régi idők eredményes vadászatának kellékeinél és kalibereinél. Azzal a változtatással, hogy a technika fejlődése rendesen éreztette magát a lőszerek változatosságában. Maga a fegyver-lőszer működési elve lényegesen nem változott, kivéve egy-két kirívó esetet. Itt említeném a megszokott Mauser zárolást, amely bizonyított és nincs is, és nem is volt gond vele. Ezzel ellentétben kifejlesztették az, un. egyenes zármozgatású, és reteszelő körmökkel ellátott fegyvereket pld. Blaser.

Na ez a szerkezet nem igazán sikerűlt, mivel már több baleset is származott a zárszerkezet reteszelő körmeinek leszakadásából, pedig volt közöttük „kis” 243 kal. fegyver is. Mindenkinek a képzeletére bízom, hogy lövés közben az a szerencsétlen törött zárszerkezet hol találkozik a vadásszal. Rémisztő! Visszatérve a kaliberekhez és apáink vadászatához az idősebb és középkorú vadásztársaim talán még emlékeznek arra, hogy abban az időben 60-70-es évekről beszélek, nem volt egyszerű vásárolni golyós vadászlőfegyvert. Ha mégis az csak a kiváltságosok vagy a protekciósok lehetősége volt, de ők is várakozó listára kerültek. Az egyszerű vadász rugalmasan megoldotta a golyós lőfegyver kérdést. Adott volt az „olcsó” egycsövű ( IZS ) sörétes fegyver, amelyet szereltek céltávcsővel és brennekével sikeresen használták is. Sőt sörétes lőfegyverrel, ( saját töltésű lőszerekkel ) igen is eredményesen vadásztak. Most lehet jönni azzal, hogy akkor még kisebb volt a lőtáv mert nem zavarták annyit a vadat. Részben igaz, de csak részben, ugyanis akkor a vadász még vette a fáradságot arra, hogy becserkéssze a vadat és vadászias távolságról ejtse el. Ma már ez nem mondható el minden vadászról, tisztelet a kivételnek !

Tehát apáink vadászéveit tekintve akkor a következő fegyverek és kaliberek voltak elérhetőek a magas beosztással nem rendelkező vadászok számára. Hadi fegyverek különböző típusai, és a ZKK- 600, valamint a Mauser fegyvercsalád hadi vagy civilizált átalakított formációja. Tehát a kaliberek is eszerint kerültek kiválasztásra. Ma már csak lőkészség szintentartására, lőtéren használható .22 kal., amelynek szerintem nem volt megalapozott a vadászcélú betiltása. A 6,5 X  kaliberű lőszerek, 7 X 57, 7 X 64-es, 7 X 65R-es, 7,62 X 54R-es ,

30-06-os, 8 X 57-es, ennél nagyobb kalibert nem igazán használtak. Nézzük meg ezeket a kalibereket és szálljunk magunkba és tisztelegjünk apáink előtt. És szerény véleményem, hogy mivel a vadászat többé-kevésbé családi örökség, édesapáinknak ne próbáljuk megmagyarázni, hogy a „PC” szekrénybe mit keres egy magyar vadásznál egy 375 H-H, vagy 300 Win. Magnum kaliberű fegyver ! Szégyen és gyalázat, hogy a mai vadász ilyen és hasonló kaliberű fegyverrel kimegy a területre és kijelenti, hogy ha mellé lő, akkor is annyi a vadnak !

Kijelentésem alapja a naponta elvégzett fegyverek felszerelése és belövése, a tulajdonos jelenlétében, és az un. újgazdag réteg, amelyből én is élek ezeket a nagy kaliberű fegyvereket részesítik előnyben, természetesen friss vadászbizonyítvány és mindennemű tapasztalat nélkül. A csúcs az, hogy az én elvégzett belövésem után még arra sem veszik a fáradságot, hogy kipróbálják a frissen belőtt fegyvert, megnézzék az elsütést, stb. Így megy ki vadászni ! Nincs lőtudás, nincs lőkészség,. Légfegyver használata után jöhet a 375 kaliberű fegyver, na természetesen ekkor jön a meglepi. Másnap a „ vadászat „ után látom ezen „vadászokat”, hogy ragasztóval és frissen öltött hímzéssel a szemük fölött, próbálják kerülni a találkozást velem és minden jóérzésű vadásszal. Üzenem ezen puskás embereknek, hogy köszönöm, hogy eltartanak engem és a családomat, de a fekete napszemüveg felhelyezése találkozásunkkor igen is nevetésbe fog torkollani. Uraim, vadásztársaim, puskások, kérem, maradjunk a jól bevált kalibereknél és azok ma már tömeges választékánál! Az arany köpés az, hogy a jól elhelyezett találatnál nincs jobb ! A Mo.-i vadfajoknak nincs konditermük, nincs lehetőségük egy kis gyúrásra, nem szereztek be golyóálló mellényt, tehát felesleges „ágyúval” a vadakat riogatni. A felsorolt kalibereket tehát a mai vadász részére is nyugodt szívvel ajánlom, és javaslom, hogy a lőszer megválasztásakor ne a fegyverboltos és ne a nagy tudású puskás, vadásztárs tanácsát fogadjuk el, hanem a saját tapasztalatunk alapján és hosszú idő eltelte után változtassunk, ha szükséges a lőszeren. Ne a kaliberen, hanem a lövedék súlyával, expandáló képességén, stb. változtathatunk az eredményes kül és célballisztikán.

Ezalatt azt értem, hogy egy nem megfelelő találatkor, ne a lőszert és a fegyver kaliberét okoljuk feleslegesen, mert semmi értelme. Jegyezzük meg, hogy két egyforma vad esetében és két közel azonos találat esetén másképpen fog a vad jelezni, viselkedni. Nincs egyforma eset és ezért nem törvényszerű a lőszert okolni. Maga a kaliber kiválasztásakor számít az energia, ami nem jó, ha kicsi, de nem jó, ha nagy. Vadászok a mai napig vitatkoznak azon, hogy mi a megfelelő találat a vadon, vagyis mi a lövedéknek a feladata. Első feladata egyesek szerint, hogy a lövedék nem lágylövés esetén lehetőleg azonnal expandálodjon, gombásodjon, és lehetőleg ne legyen kimeneti nyílás, tehát a lövedék fejtse ki hatását a vadban. Ez szerintem is helyes, ugyanis a lövedék teljes energiáját leadja a vadban és nincs túllövés, nem veszélyeztetünk sem más személyt, vadat, lakóterületet az esetleges geller lövéssel. Második vadász elmélet, hogy legyen energia leadás, expandálódjon a lövedék, de legyen kimenet is, legyen utánkeresési lehetőség, vérnyom. A lényeg szerintem az, hogy a vadat ne túl messze és ne túl közel vegyük célba, ugyanis nem véletlenül fejlesztik a lövedékeket folyamatosan. De ezek a fejlesztések csak a vadászias lőtávolságokban érvényesülnek részben. Vagyis 20-40m-re lévő nagyvadat ne vegyük célba pld. 30-06-os RWS TIG – TUG lőszerrel, főleg ha a céltávcsőben a látómező és a nagyítás miatt csak a nagy sötét, barna testet látunk. Bele a tömegbe lövés lehet, hogy lágylövés lesz, valamint túl nagy a lövedék sebessége ezen a távon és túl nagy az energiája a lövedéknek ahhoz, hogy expandálni tudjon. Ilyenkor, ha van rá lehetőség, engedjük ki a vadat etikus lőtávba, vagy engedjük el, ne adjunk le lövést kényszerképzet alapján. Legyünk tisztába a használt lőszerünk, lövedékének ballisztikai tulajdonságával, tudjuk, hogy lövedékünk felépítése milyen. Én végezetül a következő kalibereket ajánlanám nyugodt szívvel: alföldi vadásztársasági tagság esetén. 243 Win.Magnum.

7mm Rem.Magnum, 300 Win.Magnum. Minden más területre Mo.-on  7X64, 30-06. Ezeket a kalibereket első golyós lőfegyvernek javaslom, természetesen nem kötelező a további kaliber bővítés, ha eredményes a vadászat, feleslegesen ne gyűjtögessük a szekrénybe a fegyvert hozzá a lőszert, céltávcsövet. Minél több felesleges kaliberű fegyvert tárolunk, annál többet kérnek „enni „. Karbantartás, tartási engedélybe bejegyeztetés, műszaki vizsga, időszakos belövési ellenőrzés, stb. Végezetül nem a saját munkámat növelve, de szerencsés tendencia már nálunk is nem csak a külföldi vadásznál, hogy egy régen várt és befizetett vadászatra nem megyünk el úgy vadászni, hogy nem ellenőriztük vagy ellenőriztettük a fegyverünket szakemberrel, nem volt próbalövés. Már több társaságnál találkoztam azzal, hogy nem sértésként, de vadászat előtt kérték a vendéget, hogy a hiv.vadásszal ellenőrizzék a fegyver belövését, vagy fegyvermester belövési lőlapjával igazolják, hogy a fegyver megfelelő a vadászatra. Helyes! Legalább egy hibázási lehetőség kiszűrve a hibázási okok közül.

Végezetül tudom, hogy a legjobb az, ami a vadásznak van és minden más rossz! Amíg nincs összehasonlítási alapja valakinek, addig ne okozzon kellemetlenséget kezdő vadásznak azzal, hogy blőd dolgokat, eszközöket javasol beszerzésre neki, horribilis összegekért!

Tisztelettel:          Tóth Attila László

            Fegyver-optika és infra műszerész

                        Szaktanácsadó

                           Tel: 20/9894-570        

 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség