Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Fegyverrovat, vadászvizsga
Fegyverrovat, vadászvizsga : Vadászvizsgán történtekről !

Vadászvizsgán történtekről !

Tóth Attila László  2004.05.12. 19:58


 

Vadászvizsgán történtekről !

Előzőekben ecseteltem a vadászvizsgára felkészítő tanfolyam létjogosultságát, fontosságát, és most leírom a negatív és pozitív tapasztalataimat a vizsga lefolytatásával kapcsolatban.

Kezdeném a száraz tényekkel: Vadászkamara területi szervezeténél Állami vadászvizsgára jelentkezett: 38 fő.
Vizsgán ebből megjelent: 28 fő, sikeres vizsgát tett: 15 fő, sikertelen: 13 fő.
Sikertelen vizsgázok a következő anyagokban szerepeltek elégtelenül :

- gyakorlati koronglövészet : 3 fő,
- teszt : 6 fő,
- képfelismerés : 6 fő,
- szóbeli : 1 fő.

Mivel mindvégig jelen voltam a gyakorlati és szóbeli vizsgán, ezért tudom konkrétan az olvasókkal ismertetni a tapasztalataimat. Kezdem azzal, hogy a kispuskalövészet nem okozott különösebb gondot senkinek, de érezhető volt, hogy a vizsgázók a biztosra mentek ezért éltek azzal a lehetőséggel, hogy engedélyezett a támaszték használata. Ezalatt azt értem, hogy gyakorlás alatt elért kb. 75 köregység lövése esetén, amelyet több gyakorlással sem sikerült feljebb tornászni, javasoltuk a vizsgázónak a támaszték használatát a vizsgán. Ezzel meg tudta tartani a gyakorláson elért köregységeit. Nem hagyatkoztunk a véletlenre. Bevált a módszer!
A koronglövészet, mivel teljesen más lövészeti szakág, ezért okozott sok gondot, amit ráadásul még tetézett az is, hogy a kistorony korongdobó gépe a vizsgázók nagy többségénél rendesen törte a korongot, majd teljesen használhatatlan lett. Ebből kifolyólag a vizsga csak a nagytorony használatával folytatódott, de bekövetkezett, amire aztán senki nem számított. A nagytorony is törte a korongot rendesen. Ezek az események azért fontosak számomra és a vizsgázók számára, mivel sem lövészversenyt, sem főleg vadászvizsgát nem lehet úgy levezetni, hogy a gépek állandóan kizökkentik a lövőt a ritmusból, valamint azzal a tudattal kell kérnie a korongot, hogy nem tudja, lesz-e lövés belőle vagy sem!
Koronglövő versenyen azonnal megóvják a versenyzők az ilyen technikai, ördögi játékot! Ez nem lehet másképpen, egy Állami vadászvizsgán sem, ez a saját véleményem. Ettől függetlenül, teljesen szabályosan zajlott a lövészeti vizsga, durva és még csekély megsértése sem történt a fegyverkezelésnek.
Elméleti vizsgára térve, a teszthez nincs mit hozzáfűzni, mert az teljesen egyértelmű, sikerült vagy sem, tanult vagy sem. Mivel a szóbeli és képfelismerésen is volt szerencsém, mint "megfigyelő" jelen lenni ezért közlöm, hogy a vizsgabizottság egy esetet kivéve teljesen korrekt és segítőkész volt a vizsgázókkal, ahogy elvártam tőlük. Szigorú számonkérés történt, a képfelismerésnél nem lehet mellébeszélni. Kérdezték a vadfajt, korosztályt, (nem évet!) valamint, hogy lőhető vagy sem. Ezen az eseményen, akik elbuktak, azok tényleg elkapkodták a válaszadást, és blőd dolgokat mondtak. Dicséret a bizottságnak, hogy a kép húzása előtt felhívta a figyelmét a vizsgázónak arra, hogy jól gondolja meg a válaszadást, ne kapkodja el. Ennek ellenére durva válaszokat hallottam! Szóbeli vizsgán a bizottság szintén törekedett arra, hogy a vastagon kiemelt szövegkérdéseket igen is behajtsa a vizsgázón, természetesen emberileg elvárható módon, ha a bizottság érezte a vizsgázón a tudást, de leblokkolt az illető, segítettek neki abban, hogy elmondja, ami benne ragadt. Természetesen nem helyette adták meg a választ. Mivel a szóbeli vizsgán jelen voltak a felkészülő személyek is, ezért nem is lehetett kivételezni senkivel. Kivéve az utolsó szóbeli vizsgázó személy esetét, az Ő szóbeli válaszadásának voltam szem és fültanúja. Ez a vizsgázó a saját véleményem alapján teljesen nulla volt! Most közlöm, hogy én nem rendelkezem vadászati felsőfokú képesítéssel, de mivel rendelkezem vadászbizonyítvánnyal, kevés tapasztalattal, résztveszek a hallgatóim oktatási napjain, továbbá nagyon nem lehet megvezetni, ezért közlöm, hogy az előző vizsgázókat hallgatva, tudva a sikertelen vizsgázók min véreztek el, megismétlem azt a kijelentésemet, hogy az utolsó vizsgázó szóbeli tudása nulla, dupla nulla volt! Ez a személy átment a vizsgán ! Azt nem tudom, hogy a koronglövészet, a teszt és a képfelismerés milyen színvonalon sikerült neki, mert akkor mással voltam elfoglalva, de azért volt összehasonlítási alapom és ezért a kijelentésemet fenntartom annak ellenére, hogy nem tudom bizonyítani, mivel a bizottságon és a vizsgázón, és persze rajtam kívül más nem volt már a teremben. Most megelőzve a felvetéseket közlöm, hogy nem tanfolyamos személy volt, teljesen magánindíttatású volt a vizsgára való jelentkezése. Ettől az egy esettől eltekintve, le a kalappal a vizsgabizottság előtt. Most köszönöm meg a vizsgabizottság elnökének és a bizottság tagjainak, hogy engedélyezték részemre a vizsgán való jelenlétet. Természetesen a vizsga nem titkos, nem zárt tárgyalás, ezért sok ok a jelenlétem ellen nem is lehetett. Ettől függetlenül csak elismerésem a bizottság szakmai munkájához, kár, hogy beárnyékolta a vizsgát az utolsó vizsgázó esete, amely a mai napig talány marad számomra!
Végezetül nem tudom, és nem akarom statisztikába szorítani a tanfolyamos és új, valamint ismételten vizsgázók számát részletezni, mivel két tanfolyam hallgatói is vizsgáztak közel azonos létszámmal, de nem lenne fair közölnöm, melyik tanfolyam hallgatói voltak eredményesebbek a vizsgán. Nem erről szólt a történet!
Egy biztos, van létjogosultsága a tanfolyami oktatásnak, de nagyon sokat hozzá kell olvasni, és egyénileg tanulni a hallgatónak, mert önmagában a tanfolyam nem elég! De nagy segítség!

Köszönöm, hogy megoszthattam az olvasókkal a vadászvizsgán történteket!

Tisztelettel:

Tóth Attila László
Fegyver-optika és infra műszerész,
tanfolyam szakmai vezetője.

 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség