Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Fegyverrovat, vadászvizsga
Fegyverrovat, vadászvizsga : Kispuska választása, használata.

Kispuska választása, használata.

Tóth Attila László  2005.06.10. 00:19


Mivel a vadászati jogszabály újból engedélyezi a. 22-es kaliberű és  40mm-nél rövidebb hüvelyhosszal rendelkező lőszerrel tüzelő hosszú huzagolt lőfegyver használatát, ezért érdemesnek véltem a témával való foglalkozást. Ezek használata tiltott volt, illetve a 40mm-es korlátozás csak a 22-es kaliberű fegyverekre vonatkozott, tehát  lehetett  vadászatra használni 7, 62 X 39mm kaliberjelű lőszerrel tüzelő lőfegyvert.

Mivel már új rendelet van érvényben és érződik az érdeklődés a 22-es lőszerrel tüzelő fegyverek iránt és látom, hogy a kereskedők is vették a lapot, és ennek megfelelően korrigálták a fegyverek árát is, igaz nem teljesen korrekt módon, mivel egy hagyományos kispuska ára az új jogszabály megléte előtt csupán 500 – 1. 000 Ft közt volt, most e fegyverek ára használtan már 20-25 ezer Ft-ot is elérheti.

Felhívom a figyelmet arra, hogy meglévő vagy beszerzés előtt álló fegyvernél figyeljünk a kategória igazolás meglétére (C1, C2), ill. az érvényes műszaki bizonylat sem hiányozhat, ha használt fegyverről beszélünk. Új fegyvernél is szükséges, de erre már a honi kereskedők gondoltak és e nélkül nem is értékesíthetik a fegyvert.

Kissé körülményes az eset, ha EU-s a beszerzés, akkor figyeljünk arra, hogy a kinti kereskedő nem mindig írja rá a számlára és az iratokra a kategóriát, honnan tudja a kiállító rendőr, hogy az milyen kategóriájú fegyver. Ilyenkor vinni kell szemléztetni, vagy vizsgáztatni a fegyvert.

Továbbá használt vadászfegyvernél ügyeljünk a biztosító meglétére, mert ennek hiányában nem lehetséges a műszaki vizsgáztatás. Az új rendelet szerint minden 22-es kaliber családba tartozó sportfegyvert  is vizsgáztatni kell.

 A gond eladáskor keletkezik, mikor a fegyvert a hatóság az új tulaj részére nem jegyzi be, kategória és műszaki bizonylat és biztosító nélkül. Na ilyenkor lesz az olcsó fegyverből kicsit húzós árú golyós vadászlőfegyver. Igaz az új kispuskák ára is elszaladt a kereskedőknek köszönhetően, de legalább most megszabadulhatnak a feleslegesen készleten lévő termékektől.

Továbbá csak kispuskaként említem majd a 22-es kaliberű fegyvereket mert így érthetőbb!

Én sajnálom, hogy annak idején korlátozták a kispuskák használatát lőtéri használatra, komolyabb indoklás nélkül, mert ez az inkorrekt megoldás nagyon hasonlított anno „Balázs” Belügyminiszter önvédelmi maroklőfegyver begyűjtő (mint utólag kiderült) jogtalan akciójára!

Még most is mérgesít, hogy egy ténylegesen nem bizonyított (rabsic) megnevezéssel illetett fegyvert, egyik napról a másikra (kitiltanak) vadászati használatból. Ezzel minden vadásznak a ténylegesen engedélyezett és legálisan tartott, saját tulajdonú fegyverét kivonták a vadászati használatból.

Most örülök, hogy ismét használható a fegyver, mert a szakmámból merítve látom, hogy nagyon kevés a lőtudása a vadász társadalomnak, még nyugodt lőtéri körülmények közt is siralmas!

Most van rá lehetőség, hogy ne egyből nagykaliberű fegyverrel menjünk neki az erdőnek minden előképzettség nélkül, hanem igen is, még területen is éljünk a fegyver adta lehetőséggel! De csak azzal, mert különben a jogszabályalkotó megint átesik a túloldalra, és újból kinevezik rabsic fegyvernek ezt a csodálatos kis kaliberű fegyvert!

Én vallom, hogy a kispuska értelmes vadászati használatát betartva igen is van létjogosultsága!

Az pedig nem indok, hogy tök mindegy, hogy mi fog kijönni, arra úgyis rálőnek kispuskával is.

Ha ilyen a gondolat, akkor ez érvényes minden kaliberű fegyverre, mert ha lövési kényszere van az illetőnek, akkor teljesen mindegy, hogy mi van a kezében!

Szerencsétlen kispuskának az a hátránya, hogy több típusa szétszedhető, házilag viszonylag könnyen hangtompítóval szerelhető, ehhez lőszer legálisan beszerezhető, stb. ezzel csak azt szeretném mondani, hogy az igazi vadorzók élnek e kaliber és fegyver „előnyeivel” és sajnos ezért mi isszuk meg a levét! Mert sajnos a jogalkotó és a hatóság szeret általánosítani, pedig ezekkel a fegyverekkel elkövetett gazságok „soha” nem legálisan bejegyzett fegyverek terhére írható tettek!

Ténylegesen pár jó tanács:

·         előnye a fegyvernek, hogy csövet valószínűleg nem kell soha cserélni, mert a lágy ólom csak lerakódik a huzagban és azt nem szedi ki. De mivel a barázdába hajlamos sok használat után lerakodni, ezért javaslom a sűrűbb - időnként rézkefével történő - tisztítást, mert a lőkép romolhat, ha már a huzag nem tudja megfelelően megforgatni a lövedéket.

·         elvileg elegendő egy olcsó céltávcső (nem lég. pu), mert nincs lökési energia, de azért legyünk igényesek és nagyon gagyit ne szereljünk fel.

·         szereléknek elegendő elvileg az aluminium szerelék, de ennek hátránya, hogy idővel „nyúlik”, szeret igazodni csak úgy magába. Ez 50m-en több cm-t is jelenthet.

·         lőszerválasztáskor fontos ismét a cső és lőszer szeret, nem szeret kérdéssel foglalkozni, mert tapasztalatból mondom, hogy 22-es kalibernél is nagyon érezhető a szórásképen, hogy melyik lőszert szereti a fegyvercső.

              Hogy táras a fegyver vagy sem az csak pénztárca kérdése, de öntöltő nem lehet (vadászgolyós)!

·         nagyon fontos a karbantartás, mert lövés után nagyon sok elégett és el nem égett lőpormaradvány keletkezik a töltényűrnél és a zárfejen, amely újbóli zároláskor gondot okozhat! Sok fegyvernél a szoros zárolás oka nem a túl szűk töltényűr, hanem a zsíros, faggyús lőszer, melyet használat előtt tisztítani szükséges.

-          Jó tanács! Hagyományos 22 Long Rifle kaliberjelű kispuskát NE fúrjuk fel 22 Winchester Magnum méretre, mert a két kaliberjel nem azonos!

Sem a töltényűr, sem a lövedék átmérő! (ezt csak azért említem, mert mindig ostromolnak ezzel az alapjában téves elképzeléssel!)

Vannak olyan lőszerek melyeknek a töltényhüvely fenékrésze hajlamos lövéskor leválni a hüvelyről és kellemes „szemkifúvással”, honorálni az elsütést! Na ezen lőszerek használatát nem javaslom, mert esetleg a töltényűrbe beszakadt hüvelydarab miatt nem tudjuk a fegyvert csőre tölteni. Nem a zárszerkezet nem fog az arcunkba csapódni! (Az más fegyver! Megint gonosz vagyok, tudom!)

Ez a lőszer a régi cseh REX, melyet a volt MHSZ előszeretettel használt. A fenékrészen nem látható a REX felírat! Érdekes, hogy amelyiken egy körben látható az pedig jó lőszer!

Mivel a lőszer melyet használunk általában puha ólom magvas, ezért javaslom, hogy sérült lövedékűt ne töltsünk a fegyverbe, mert akadályt okozhat és a találatunk sem lesz megfelelő!

Kereskedelemben kapható 22-es kaliberű sörétes lőszer is, de nem javaslom a használatát, mert gyakorlatban nem ér semmit! Hogy mire fejlesztették ki azt nem tudom, mert semmire nem jó! Vásárló lenyúlására, lehet!?

Remélem, hogy a kispuska használata sok sikerélményben részesíti a használóját és tényleg a megfelelő módón, és célra fogja használni.

Mindenkinek csak javasolni tudom a beszerzését, nagyon sokat segít a megfelelő célzás begyakorlásához, a megfelelő elsütés elsajátítása nagyon alkalmas. Ha sikerül egy TOZ húzom-húzom, és még mindig húzom elsütő szerkezettel megfelelő szórásképet lőni, akkor menni fog az komolyabb fegyverrel is!

Szoktam emlegetni Nagy István kollégámat belövéskor a vadászoknak, hogy Ő úgy lő a Mossin Nagant recseg-ropog elsütőszerkezetű puskájával, mint én egy Steyr-Mannlicherrel.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy én nem tudok lőni, hanem, hogy Ő még ilyen elsütőszerkezetű fegyverrel is kiválóan lő! Ezért sportlövő és lőkiképző!

A kispuskák elsütőszerkezete pár típusnál állítható, finomítható, ha mégsem, akkor elérhető közelségben lévő fegyverjavító kollégáim tudnak segíteni. De a nagyon finom elsütő szerkezetre készített, beállított fegyverre kérem vigyázni, mert esetleges balesetkor bevizsgálják a fegyvert, és ha nem megfelelő az elsütési erő, akkor a tulajnak és javítónak is annyi!

Igaz, hogy néha rendőrségi vizsgálatkor mondják vétlen elsülés! De én ezt mindig kétkedve fogadtam,(a szót) is mert elvem, hogy teljesen megbízható fegyver nincs, tehát egy csőretöltött fegyver is elsülhet. Ebből adódik, hogy számomra egy csőretöltött fegyver elsülése már nem lehet vétlen elsülés! Töltött fegyvernél számolni kell, arra, hogy elsülhet! El is fog! Ha ezzel a tudattal kezeljük a fegyvert, akkor nincs gond! Ha egy fegyvert előzőleg csöretöltöttük, akkor ebben az esetben lehet és kell számítani a kisördögre. Műszaki hibára, elesésre, stb. Nem félni kell a fegyvertől, csak egészségesen tartani tőle!

Végezetül remélem, hogy az ésszerű kispuska használata csak örömet szerez mindenkinek, és nem eredményezi ismét a nem jogszerű, tulajdonjog használatát korlátozó rendelkezést.

Tisztelettel:         Tóth Attila László

                 Fegyver-optika és infra műszerész

                        Szaktanácsadó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség