Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
OMVV hírek
OMVV hírek : Benedek Fülöp:

Benedek Fülöp:

  2005.12.03. 23:07


Mindenekelőtt engedjék meg, hogy megválasztott tisztségviselő társaim nevében is megköszönjem azt az előlegezett bizalmat. Amikor itt a jelöléskor a jelöltek nyilatkoztak arról, hogy kik vállalják a megbízatást, én is mint társaim azt nyilatkoztam, hogy igen, tudjuk a feladatot, vállaljuk azt és készek vagyunk mindent megtenni ennek a munkának az elvégzéséért. Az én feladatom az lesz, hogy a megválasztott kollégáimmal együtt az Önök felügyelete mellett betartsuk azokat az ígéreteket melyeket Önöknek tettünk. Az én ígéreteim csak akkor teljesülhetnek, ha minden megválasztott tisztségviselő betartja az Önöknek tett ígéretét.
Engedjék meg, hogy néhány szót elmondjak megválasztásom kapcsán. Én egyike vagyok életkorom és vadászati tevékenységem kapcsán, aki megélte az elmúlt ötven évben a magyar vadászat klasszikus fejlődési korát, voltam tisztségviselő Vallus Pál, Bánffy György, Suchmann Tamás és természetesen Dr. Székely László elnöksége idején is. Ők megérdemlik, hogy ebből az apropóból tisztelettel adózzunk előttük, megköszönjük az általuk végzett munkát. Hasonlóan szeretnék megemlékezni a Főtitkárokról. Amikor én első elnökségem idején bekerültem a MAVOSZ Országos Intéző Bizottságába, akkor még Koller Mihály töltötte be ezt a tisztséget, majd Sinkovits Miklós, Ők sajnos már eltávoztak közülünk, majd fiatalon került ebbe a tisztségbe Pechtol János. Neki mondom, hogy tekintse megtisztelőnek, hogy ilyen elődök munkáját folytathatja, és tekintse ezt biztatásnak az elkövetkezendő jövőre nézve.
Amit még el kell mondanom, az egy kissé egyéni dolog, de talán kifejezi azt a hozzáállást amivel én viseltetem e tisztség felé. Meg kell hogy köszönjük a családnak, hogy elviselték több mint harminc éve a hobbinkat, szenvedélyünket, köszönjék meg Önök is, de ne hangosan mert akkor gyanús lesz. Köszönöm a saját vadásztársaságom tagjainak, a Szolnok megyei vadászoknak. Külön köszönöm elődömnek Dr. Székely Lászlónak, aki olyan történelmi időszakban vette át a vadászat irányítását, amikor nem volt megfelelő az anyagi bázis, nem volt népszerű a társadalomban a vadászok közössége, ennek ellenére abban, hogy ma egy rendezett vadászatról, szervezett képviseletről beszélhetünk, elévülhetetlen érdeme van elődömnek, Dr. Székely Lászlónak. Ezért külön is megköszönöm az elvégzett munkát.

Tisztelt Választmány.

Engedjék meg, hogy néhány pontban összeszedjem a teendőket, amelyek megvalósításához Önöket partnerül, alkotóként, közreműködőnek szeretném felkérni, megnyerni, adott esetben akire ez vonatkozik meggyőzni.
Szeretném előre bocsátani, hogy erre a tisztségre nem jelentkeztem, de nem is kérettem magam. Amiket itt most elmondok szeretném végrehajtani és végrehajtatni..

Én néhány pontban foglaltam össze a teendőket.

    1. Mindenekelőtt együttműködés az elsőszámú és stratégiai partnerünkkel az Országos Magyar Vadászkamarával. El tudom képzelni, hogy a kamara elnöke automatikusan tagja legyen a szövetség vezetőségének. Hosszabb távon azt is eltudom képzelni, hogy a jelenleg két szervezet hosszabb távon egy egységes szervezetté alakuljon. Az hogy jelenleg két szinte azonos profillal rendelkező szervezet van most a vadászok érdekében, ez itthon is és külföldön is zavart kelt. Ugyanennek a pontnak a keretén belül fontosnak tartom, hogy az együttműködés meglegyen a mindenkor hatalmon lévő kormánnyal. Együtt kell működnünk az erdészekkel, környezetvédőkkel, belügyesekkel, más civil szervezetekkel. Tehát együttműködési készség és korrekt együttműködés a vadásztársadalom érdekében.
   2. Különböző keretek megteremtése a hosszú távú vadászat, vadgazdálkodás érdekében. Úgy hiszem, hogy át kell tekinteni a jogi kereteket. Gondolják meg, hogy az alapértékeket, a területnagyság, vadvédelem, az ehhez kapcsolódó garanciák tekintetében nem lenne-e hasznos, hogy törvénybe foglaljuk ezeket. Vagy gondoljanak rövidebb távon végrehajtandó feladatokra. 2007 márciusában újra köttetnek a haszonbérleti szerződések. Átmeneti jogszabályt kell alkossunk, hogy tudjuk biztosítani a tisztességgel vadászó sportvadászok területének megtartását, hogy bemutassuk, a vadászok jogosultak továbbra is a vadászatra, mert a feladatokat korrektül teljesítették, és teljesítették a tíz éves üzemtervet is. Ha ezt a folyamatot nem tudjuk jogi keretbe foglalni, akkor szétfolynak a lehetőségek. A javaslatok kidolgozását már holnap el kell kezdenünk, megítélésem szerint ezzel a jövő év első negyedévének végére készen kell lennünk.
   3. Szervezeti és személyi kérdések. Én azt vallom, hogy mindenkivel tudok együtt dolgozni, az együttdolgozás alapja, hogy csinálja a vállalt munkát. Aki nem a vadászatért dolgozik, azzal nem tudok együttdolgozni. Ezt előbb kellett volna elmondanom, lehet, hogy nem választottak volna meg. Azonban meg kell teremteni a vadászszövetségek működési feltételeit személyi oldalról.
   4. A működés alapjainak megteremtésekor nem lehet figyelmen kívül hagyni az gazdasági háttér megteremtését. Úgy gondolom, hogy a vadászok áldozatvállalására is építeni kell, egyik oldalról csak kérik, hogy lássa el ez és azt a vadászszövetség de anyagi áldozatokat nem kívánnak ennek fejében vállalni. Hajdanán a szövetségnek vadgazdálkodási szervezetei voltak. Tenni kell azért, hogy a Védegylet saját üzleti bevételekre is szert tegyen.
   5. Készülnünk kell arra, hogy a következő év már azzal telik el, hogy mindenki helyezkedni fog, keresi a lehetőségeket, tud-e vadászni, és hol? Ennek érdekében sokkal intenzívebb szakmai kapcsolatot kell kialakítani a kamarával, a kamaránál a hivatásos vadászokkal, a megyei vadászszövetségek vezetőivel, hogy ahol lehet, segítséget tudjunk nyújtani a vadászati lehetőségek megőrzéséért.
   6. Van még egy évünk, esetleg néhány hónapunk, hogy normalizáljuk a földtulajdonosokkal a kapcsolatot.
   7. A társadalom előtt elengedhetetlen a vadászat társadalmi megítélésének a helyre tétele. Nem tudjuk megkerülni és nem is akarom, hogy az utóbbi időben a szerencsétlen baleseteknek köszönhetően megtépázták a tekintélyünket. Nem tehetjük meg, hogy ne indítsunk egy pozitív kampányt. Tudatosítani kell a közvéleményben, hogy bár a sajnálatos események puskával történtek, és igaz, hogy szinte minden szabályt megszegtek a részvevők, de ez nem gyilkosság, hanem olyan sajnálatos esemény ami százával történik a közutakon és sokkal nagyobb számban halnak meg emberek.
   8. Kapcsolatunk a hazai és külföldi civil szervezetekkel. Célunk kell legyen a nemzetközi elismertségnek megfelelő képviselet megteremtése a nemzetközi szervezetekben, CIC, FACE. Vallus Pál óta nem volt képviselőnk nemzetközi szervezetben. Kitűnő tudósaink hozzáértő embereink vannak, Őket helyzetbe kell hozni ezeken a szervezeteken belül, aminek érdekében jól kell lobbiznunk.
   9. Be kell épülni az új Európai Uniós rendbe. 2013-15-ig alakítják ki az alapnormákat, ami ugyan a gazdálkodás feltételeit szabályozza, de a gazdálkodás alapja a területhasznosítás. A vadászat mint területhasznosítás még véletlenül sem jelenik meg azok között az elvek közt. Legfeljebb az erdő mellett a negyedik ötödik sorban, még a horgászat is előrébb található. Ha el akarjuk magunkat fogadtatni, akkor először ezen kell változtatni. El kell fogadtatni magunkat a civil szervezetekkel a szélesebb társadalom előtt.

A főállásomból adódóan a vadászbalesetekkel kapcsolatban úgy rendelkeztem, hogy soron kívüli megyei vadászati felügyelői értekezleteket tartunk, összehívjuk a hivatásos vadászokat, vadászmestereket. Ehhez kapcsolódik majd egy sajtókampány, amelyhez a kamara és a védegylet szakembereinek munkájára is igényt tartunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség