A vadfeldolgozók tavasszal mennek nyaralni
Híradó Online 2008.05.29. 07:47
A hazai vadfeldolgozó üzemek tavasszal leállnak. A
szerelők elvégzik a karbantartási munkákat, hogy aztán újra indulhasson a munka
a vágóhídon, ahol a kilőtt őzeket, szarvasokat, nyulakat, fácánokat és
vaddisznókat dolgozzák fel. A legtöbb vadmalac tavasszal születik. Ebben az
évszakban nem szabad anyadisznóra vadászni, ezért a feldolgozók is ehhez a
biológiai időszakhoz igazítják óráikat.
Szabó Antal, vadfeldolgozó üzemtulajdonos,
Vecsés: "Az év során történnek olyanok, amiket javítani kell. Padozat,
festések elvégzése, valamint a gépek-berendezések karbantartása, stb. Ebben az
időszakban, március közepétől április közepéig. Ugyanis ebben az időszakban nem
jelentős a vadászat intenzitása."
Magyarország erdősültsége kisebb az Európai Unió
átlagánál, mégis sok vadászásra alkalmas területünk van. Erdeinket szép számmal
látogatják hazai és külföldi vadászok. Az elejtett vadat gyorsan fel kell
dolgozni.
Pacs István, Titkár, Vadgazdasági
Terméktanács: "Magyarországon körülbelül 10 ezer tonna vadhús termelődik.
Ebből európai minősítésű üzemeből 5200-5300 tonna kerül ki. Ennek az
értéke 4,5-5 milliárd forint."
Nimród katonái több zsákmányt ejtenek, mint
amennyi vadételt készítenek a hazai fogyasztók. A magyar konyha receptkönyveiben
nem sok oldalt nyitottak a vadhúsok elkészítésére. Nem mondhatnánk, hogy nagy
hagyománya van a fácánsülteknek vagy a szarvaspörköltnek.
Pacs István: "Gyakorlatilag a belföldi
fogyasztás nagyon minimális, néhány tíz deka. Ez is elsősorban a vadászok
fogyasztásából tevődik össze. Nagyon kevés kereskedelmi forgalomba kerülő vadhús
van Magyarországon, mert sajnos nem elég nagy az igény."
Európa legkisebb vadhúsfeldolgozója Vecsésen
működik. A mindössze 240 m2-es üzemben őz, szarvas- és vaddisznóhúst dolgoznak
fel. Magyarországon alig féltucat vadfeldolgozó működik. A Főváros és a
repülőtér közelsége miatt ezek közül kettő is Vecsésen található.
Szabó Antal: "Öreglakon van egy nagyon komoly
vadfeldolgozó. Soponyán, Tatán, itt Vecsése és Újfehértón. (...) Ez a hét
feldolgozó kb 7 ezer tonna vadat dolgoz fel évente. Ennek egy részét mi
dolgozzuk fel, nem olyan sokat, 300 tonnát."
A vadhús drágább, mint a háziállatok húsa. Ezért a
hazánkban lőtt és feldolgozott vadakat inkább Dél- és Nyugat- Európában adják
el.
"A legegyszerűbb vadhús az nálunk olyan 8-900
forintba kerül. Ezek a pörkölt és pástétom alapanyagok, de van olyan termék, ami
4-5000 forintba is belekerül. (...) Olaszország a legfőbb partnerünk, de küldünk
vadat Moszkvába, az Orosz Föderációba, Németországba, Belgiumba és
Hollandiába."
Szakemberek arról beszélnek, hogy több vadhúst
fogyasztunk, mint amennyiről a statisztikai adatok árulkodnak. Sok az orvvadász,
és Kelet-Európából is hoznak be tisztázatlan eredetű és ellenőrizetlen minőségű
árut. az erdei állatok húsának feketepiaca sajnos jelentősnek
mondható..
"Úgy gondolom, hogy szokás, kultúra is, valamint
az értékesítés, amit mi hivatalosan csinálunk, az nem fedi a vadhús
fogyasztását. Nagyon sok fekete forrásból származó vadhús kerül be a különféle
piaci szereplő körébe."
Korábban többnyire éttermekben találkozhattunk
őzhússal, szarvascombbal és vaddisznópörkölttel. Ma azonban már egyes
nagyáruházakban és piacokon is lehet kapni vadhúst, főleg mélyhűtött
formában.
Forrás: Híradó Online
Video > > >
|