Receptek : Fácángalantin tokaji zselével, kerti salátaboglyán |
Fácángalantin tokaji zselével, kerti salátaboglyán
2004.06.23. 23:22
Fácángalantin tokaji zselével, kerti salátaboglyán
Hozzávalók: 1 db fácán, 30 dkg borjúhús, 1 dl tej, 1 teáskanál liszt, 1 mogyorónyi teavaj, 1csipet vadpástétom fűszer, 1 csipet só, 3 dkg füstölt marhanyelv, 2-3 db gomba (lehetőleg erdei), 3 cl konyak, 1 db tojás, 10-15 szem pisztácia, 2 evőkanál habtejszín a főző léhez: vegyes zöldség: 1/2 sárgarépa, 1/2 gyökér, 1/2 kisebb zeller, 5-6 szem egész bors, 1/2 közepes vöröshagyma, 3 evőkanál fehérbor, 1 db babérlevél, víz
A salátaboglyához: 1 fejes saláta, 1 fej Lolo rosso, 1 db paprika, 1/2 db póréhagyma, 1 db kaliforniai paprika (piros), 2 evőkanál balzsamecet, 2 evőkanál olívaolaj.
A tokaji zseléhez: 2 dl tokaji bor, 1 evőkanál zselatin
A fácán bőrét a hátánál kezdve lefejtjük, és félretesszük. Ezután kicsontozzuk, a mellhúsát óvatosan kifejtjük, szintén félretesszük. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vajat, majd állandó keverés mellett a lisztet, és addig keverjük, míg sima nem lesz, és az edénytől elválik. Ha kihűlt, a kifejtett fácánhússal és a borjúhússal többször ledaráljuk, keverőedényben a pástétomfűszerrel, tojással, tejszínnel, sóval, konyakkal jól kikeverjük. Végül hozzáadjuk a főtt, füstölt marhanyelvet (melyet kockákra vágtunk), gombát, pisztáciát. A félretett jérce bőrét kiterítjük, a kivert mellszeleteket rátesszük, a galantin masszát ráterítjük, felcsavarjuk, végeit beköltjük, vajjal megkent ruhaszalvétába tekerjük, majd a végeit újból átkötve, az egészet hurokkötéssel átkötjük. A csontokból és a zöldségekből főzőlevet készítünk, ebben kifőzzük a ruhába kötött galantint, majd a levében kihűlni hagyjuk. Ha kihűlt, lepréseljük, és kb. 24 órára hűtőbe tesszük. A salátát felhalmozzuk a tányér közepére, meglocsoljuk a balzsamecetes olajjal, ráhelyezzük a felszeletelt galantint, és melléhelyezzük a borból zselatinnal főzött zselét.
Elkészítési idő: 120 perc Egy adag: 2350 KJ/560kcal Ajánlott ital: száraz fehérbor - Tokaji Furmint 2002
|