Gombás-szalonnás szarvasragu
2004.08.19. 13:00
Hozzávalók: 40 dkg szarvascomb, 25 dkg csiperke vagy 2 doboz konzerv szeletelt gomba, 2 db közepes fej hagyma, 2 gerezd foghagyma, 5-10 dkg füstölt szalonna (húsos is finom benne), 2 dl olaj vagy zsír, só, bors, őrölt pirospaprika, őrölt fűszerkömény, majoranna, borókabogyó, kb. 2 dl száraz vörösbor, 2 evőkanál liszt, 2-3 dl tejföl.
Elkészítés: A húst vékony szeletekre vágjuk, előfűszerezzük az említettekkel, kb. 10 percig pihentetjük. Az olajat felmelegítjük annyira, hogy a húsokat gyorsan átforgatva meg lehessen pirítani, majd a husit félreteszszük addig, amíg a maradékból (kivéve a tejfölt és lisztet) egy jó gombapaprikást összeállít a szakács; az olajon kicsit megsütjük a felkockázott szalonnát, hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, megdinszteljük kicsit, és beletesszük a gombát, valamint a fűszereket és a bort is. Ekkor az elősütött húsokat visszatesszük a gombapörköltbe, és együtt kb. 30 percig főzzük. Ennyi elég a gombának és a húsnak is. Ekkor a húsokat tepsibe vagy jénaiba érdemes kiszedni, a gombapörköltet behabarni. A husikra a gombás szószt ráöntjük, és kb. 20-25 percre forró sütőbe tesszük.
|