Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
SAJTÓFIGYELŐ
SAJTÓFIGYELŐ : Ötven forint csak a vaddisznó kilója

Ötven forint csak a vaddisznó kilója

Magyar Hírlap  2009.02.19. 15:29

A vadásztársaságok csupán ötven forintot kapnak a harmadik kategóriájú vaddisznóhús kilójáért a felvásárlóktól. Ez az összeg az önköltségi árat – takarmány, vadkárok – sem fedezi. Ráadásul valami "csoda folytán" az árak egyszerre változnak. Magyarországon nyolc-tíz felvásárló cég működik. A felvásárlók szerint szó sincs kartellezésről, az árakat a piac igényei határozzák meg. A vadhús 80-85 százalékát a feldolgozók külföldön értékesítik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Vajon hogyan lesz az ötven-százötven forintos vaddisznóhúsból a szupermarketekben 1200-1400 forintos vagy még ennél is jóval több? (Fotó: MTI - Kovacs Attila)


 


A nagyvadas vadászterületeken december–januárban zajlik "a betakarítás", ez a legkedvezőbb időszak az egyéni vadászatokra és a társas vadászatok szervezésére. A vadászatra jogosultak igyekeznek a hatóság által jóváhagyott és megkövetelt kilövési terveket teljesíteni. "Ilyenkor dől a lőtt vad a felvásárlókhoz, akik, kihasználva a termelők kiszolgáltatottságát – hiszen a jelenleg érvényes jogszabályok szerint csak néhány nagykereskedelmi cégnek adhatják el a vadat –, jelentősen lenyomják a felvásárlási árakat. Évek óta megfigyelhető jelenség ez, de ami a mostani szezonban történt, minden képzeletet felülmúl – mondta lapunknak Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke. – Ha a vaddisznó önköltségi árának kiszámításakor figyelembe vesszük a feletetett takarmányt, a többéves tartás és védelem költségeit, plusz még az okozott vadkárt is, akkor a vadgazda és a vadász meggondolja, ilyen felvásárlási árért kockáztassa-e még a vadászat költségeit is."

Pechtol János szerint Magyarországon nyolc-tíz felvásárló cég van, s bár azt nem lehet kijelenteni, hogy kartelleznek, azaz egyeztetik az áraikat, de ebben az időszakban a felvásárlási áraik valahogy mégis megegyeznek. Valami "csoda" folytán egyszerre emelkednek vagy csökkennek a felvásárlói árak.

Pechtol János szerint nem tudni, hogy miként lesz az ötven-százötven forintos vaddisznóhúsból a szupermarketekben 1200-1400 forintos, hol realizálódik ez a tetemes haszon, a felvásárlóknál vagy a kereskedelemben, de az biztos, hogy nem a vadásztársaságoknál.

A vadásztársaságok nehéz, kiszolgáltatott helyzetét sokan kihasználják, és busás hasznot fölöznek le. Nem tehetik meg, hogy a magasabb árak elérése érdekében kevesebb disznót lőjenek ki, mert a hatóság által előírt tervet teljesíteniük kell. Pontosan meg van határozva, hány disznót kell egy év alatt terítékre hozniuk. Ha a kilövési tervet nem teljesítik, fizethetik a pénzbírságot.



A feldolgozók szerint az árakról a piac dönt

"Az árakat a piac igényei határozzák meg, ezért határozottan cáfolom, hogy a feldolgozóüzemek kartelleznének" – mondta lapunknak Karóczkay Zsolt, a Vadex Mezőföldi Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese. Kiemelte: a vadhús 80-85 százalékát a feldolgozók külföldön értékesítik, s mivel 2007 karácsonya óta jelentősen visszaesett a vaddisznótermékek – főleg a gyorsfagyasztott áru – iránt a kereslet, csökkentek az árak, s ezért tűnhet úgy, hogy a felvásárlási piacon egyszerre következett be ármérséklés. Hazánkban több vadfeldolgozó van, mint amennyit a lőtt nagyvad mennyisége indokolna, ezért az elmúlt években a feldolgozók esetenként a reálisnál magasabb árat fizettek, hogy hozzájuk vigyék a vadat a társaságok. Néhány évvel ezelőtt a Vadex Mezőföldi Zrt. 450-500 forintot is adott a vaddisznóért, s még decemberben is 260 forint volt egy kiló első osztályú hús, ami most – a kereslet csökkenése miatt – 160 forint lett. A szakember nem tart attól, hogy a vadásztársaságok más csatornát keresnek a hús értékesítésére.



Házhoz megy a vad

A Vadászati Védegylet országos elnöksége évek óta foglalkozik azzal, hogyan lehetne a vadhúst elfogadható áron a külföldi, de elsősorban a belföldi piacon forgalmazni. "Meg kell szüntetni a vadásztársaságok kiszolgáltatottságát. Miután állami támogatásra a vad esetében még remény sincs, meg kell próbálnunk saját lábra állni – mondta Pechtol János –, de ehhez jelentős jogszabály-változtatásokra van szükség. Mindenekelőtt várjuk a lőtt vad kezeléséről és értékesítéséről szóló rendeletet. Szeretnénk elérni, hogy a vadgazdálkodók a lőtt vadat bevizsgálás után szőrben-bőrben közvetlenül értékesíthessék. Így a magyar lakosság is elérhető áron jutna ízletes vadhúsokhoz." Pechtol szerint a kilónkénti hét-nyolcszáz forintos ár esetén lenne kereslet, főleg tavasztól őszig, amikor az emberek jó magyar szokás szerint a pihenőnapokon kivonulnak a hétvégi házakba. Meg kell ismertetni a lakossággal a vadhús értékeit, hogy a fehérjedús, kevésbé zsíros vadhús mennyivel egészségesebb és ízletesebb, mint a tápon nevelt, sokszor napfényt sem látott, nagyüzemi módon előállított állatok húsa.

Forrás: Magyar Hírlap

Még nincs hozzászólás.
 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink








 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség