Receptek : Gombás vaddisznópörkölt, vörösborban áztatott aszalt szilvával, cipócskában tálalva |
Gombás vaddisznópörkölt, vörösborban áztatott aszalt szilvával, cipócskában tálalva
2004.04.25. 21:41
"Gombás vaddisznópörkölt, vörösborban áztatott aszalt szilvával, cipócskában tálalva"
Hozzávalók: 3 kg vaddisznóhús, 25-30 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint só, négyfajta bors keveréke (fekete, fehér, zöld és rózsabors), 1 kávéskanál őrölt köménymag, 1 evőkanál kakukkfű, 1 kávéskanál bazsalikom, pirospaprika ízlés szerint, 35-40 dkg vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 25-30 dkg zöldpaprika, 3-4 szem paradicsom, 25-30 dkg csiperke gomba, 3-4 karika citrom, 3-4 karika narancs, 2-3 babérlevél, 10-15 szem borókabogyó, 2-3 dl száraz vörösbor, néhány szem aszalt szilva, kevés petrezselyem zöld
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és lassú tűzön pirosra pirítjuk, majd a bográcsból a szalonnadarabokat kivesszük. A zsírjában az apróra vágott vöröshagymát elkezdjük pirítani, amikor a hagyma üvegessé válik, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és az egészet addig pirítjuk tovább, amíg a hagyma aranysárgává válik. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott vaddisznóhúst, és az egészet átforgatjuk. Ezután sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a köménymagot, a kakukkfüvet, bazsalikomot, borókabogyót, pirospaprikát és az egészet ismételten alaposan átpirítjuk. Eközben a hús levet enged, és eközben hozzáadjuk az apróra vágott zöldpaprikát és a paradicsomot, melyről előbb eltávolítjuk a héját. Hozzáadjuk a babérlevelet, citromkarikákat, narancskarikákat, és az egészet lassú tűzön tovább főzzük. Levét fokozatosan elfövi, ezt vörösborral pótoljuk, mindig csak annyi mennyiséget, hogy a szaftja sűrű maradjon. Mikor a hús majdnem kész állapotban van, hozzáadjuk az apróra szeletelt csiperkegombát. Mikor a pörkölt elkészült, félbevágott és az alsó részén kibelezett cipócskába helyezzük, tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és mellé teszünk néhány szem vörösborban áztatott aszalt szilvát és erdei gyümölcsöket. Tetszés szerint díszítjük.
|