Tárkonyos vadragu
2004.04.25. 22:32
"Tárkonyos vadragu"
Előkészületek. Főzőhely elfoglalása, kipakolás, fészekrakás, tűzrakás. A Csapat felnőtt férfi tagjai a csapatszellem megerősítése céljából közös akarattal határozott, rövid mozdulattal magukévá tesznek egy-egy kupica kácsi szilvapálinkát. (A később érkező vendégeknek a fenti aktus nemre való tekintet nélkül kötelező!)
Ezután lássunk a főzéshez. Bográcsban apróra vágott szalonnát sütünk, bográcsot a tűzről levesszük, szalonnát a zsírból kiszedjük, friss puha kenyérrel megesszük. (Ezzel megalapozzuk a későbbi vörösbor felvételét.)
Bográcsot a tűzre visszatesszük és kevesebb piros paprikával egyéni ízlés szerint a szokásos vadpörkölt alapot készítünk. (alapanyag összetétele számos szakácskönyvben egyszerűen megtalálható.)
A kellően megtisztított és feldarabolt vadhúst a bográcsba rakjuk. Ehhez száraz kácsi vörösbort töltünk, ügyelve a bográcstartalom és a csapatagok optimális felvételi mennyiségére. A készülő étel és az alábbi nyersanyagok főzési idejének figyelembe vételével a bográcsba rakunk: - friss vegyes zöldséget - zsenge zöldborsót - ízletes kácsi vargányagombát - friss tárkonylevelet - "mama gyúrta" petrezselymes csipetkét
Készre fövéskor legírozzuk (azaz tejszínt és tojássárgáját elkeverve az étel levével fellangyosítjuk és egyszerre abba beleöntve, elkeverjük). Ízlés szerint tárkonyecettel, vagy citromlével savanyítjuk, azonnal tálaljuk. Fáradságos munkánk gyümölcseként enyhén savanykás, pikáns ízű, de a vadjelleget megőrző ételt fogyaszthatunk.
|