Receptek : Vadásztokány feketebab körettel |
Vadásztokány feketebab körettel
2004.04.25. 22:49
"Vadásztokány feketebab körettel"
Vadásztokány hozzávalók: 600 g csont nélküli vaddisznóhús, 150 g füstölt szalonna, , 300 g vöröshagyma, 300 g kovászos uborka 120 g paradicsom, 2 db zöldpaprika, 2 dl fehérbor, só, bors, majoránna, fokhagyma, trombitagomba
Elkészítés: A kellően megmosott vaddisznóhúst vékony csíkokra vágjuk a füstölt szalonnával együtt. A húst hideg vízbe rakjuk, a szalonnát megpirítjuk, majd kiszedjük. A szalonna zsírjára tesszük az apróra vágott hagymát, fokhagymát, paradicsomot, apróra vágott paprikát és néhány percnyi forralás után hozzáadjuk a húst. Amikor a hús színét veszti, felöntjük a borral. Hozzáadjuk a fűszereket, fedő alatt pároljuk. Amikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a megsült szalonnacsíkokat, az apró csíkokra vágott hámozott uborkát és még egyszer jól felforraljuk - ügyelve arra, hogy a leve rövid legyen.
Feketebab köret hozzávalók: 100 g feketebab, 100 g rizs, 100 g füstölt tarja vagy sonka, apróra vágva, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 db zöldpaprika apróra vágva, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, babérlevél, bors, pirospaprika, szegfűbors
Elkészítés: A babot előző este beáztatjuk. Másnap a vizet leöntjük és kb. 5 dl friss vízben 40-45 percig főzzük, míg a bab puha nem lesz, de még nem megy széjjel. Tegyük rá a hagyma, fokhagyma, zöldpaprika felét, továbbá a sót, borsot, pirospaprikát, szegfűborsot, babérlevelet, majd a rizst és 2,5 dl forró vizet. Befedve, takaréklángon főzzük további 35-40 percet, míg a lé el nem főtt. Keverjünk bele 4 evőkanál olajat és vegyük le a tűzről. Míg a rizs fő, a maradék olajban pároljuk meg a megmaradt hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát és az apróra vágott sonkát. Ha megsült, öntsük a rizses babra feltétként. Könnyű száraz rose bor megy hozzá.
|