Mustáros őzpörkölt
2004.04.25. 22:55
"Mustáros őzpörkölt"
Hozzávalók: 3 kg őzhús vagy lapocka, só, 3 kiskanál ecet, 15 evőkanál olaj, 3 nagyobb vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál pirospaprika, őrölt bors, 1 mokkáskanál csípős paprika, 3 zöldpaprika, néhány szem köménymag, 3 mokkáskanál paradicsompüré, 4 dl tejföl, 3 evőkanál mustár A húst 3 centis darabokra vágjuk, bográcsba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, megsózzuk, az ecettel ízesítjük és a húst a forrástól számított fél óráig főzzük benne. Utána leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. A bográcsot kimossuk, majd beletöltjük az olajat. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, az olajon megfuttatjuk, majd a zúzott fokhagymát is belekeverjük. A pirospaprikával meghintjük, a húst beleforgatjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Megborsozzuk, a csípős paprikával ízesítjük és a fölaprított zöldpaprikát is beleszórjuk. A köménnyel és a paradicsompürével fűszerezzük, megsózzuk, majd lefödve kis láng fölött megpuhítjuk, de elfövő levét nem pótoljuk. Amikor kész, a tejföllel és a mustárral gazdagítjuk. Főtt burgonya illik hozzá.
|