Őzpörkölt vörös borral
2004.04.25. 22:57
"Őzpörkölt vörös borral"
Hozzávalók: kb. 3 kg őz, , kb. 2 kg hagyma, kb. 0,5 kg zsír, kb. 0,20 kg füstölt, húsos szalonna, kb. 0,6 kg zsír nélküli lecsó vagy 1,0 kg zöldpaprika és 0,6 kg érett paradicsom, kb. 1 csomag piros paprika (édes), kb. 1/2 csomag őrölt fehér bors, 1-2 csipetnyi köménymag, 1-2 csipetnyi majoránna, 2-3 gerezd fokhagyma, babérlevél, 2 doboz 1/10-es Aranyfácán paradicsom sűrítmény, 2 húsleveskocka, őrölt/darált erős paprika ( ízlés szerint ), 5-6 dl száraz vörösbor, só, vegeta, zöldpaprika, petrezselyem ( tálaláshoz )
Köret: kb. 3 kg burgonya, köménymag, só A húst feldarabolom kb. 1/2 gyufaskatulya nagyságúra, megmosom. A bográcsban zsírjára pirítom a szalonnát, a zsír hozzáadása mellet. A hagymát megfonnyasztom állandó kevergetés közben, majd hozzáadom a zöldpaprikát, paradicsomot, amit szintén megfonnyasztok. Leveszem a tűzről és pirospaprikával, borssal, köménymaggal és majoránnával megszórom. Teszek bele fokhagymát (zúzott), babérlevelet, arany fácánt, húsleveskockát, elkavarom és belerakom a húsokat. Kissé lepirítom, majd kevés vízzel felöntöm és lassan kavargatva, rázogatva főzöm. Csak akkor sózom, amikor a hús már puha. Az elpárolgott vizet nem pótlom, ellenben öntök rá 5-6 dl vörösbort. Tálaláskor vágott rá karikára vágott zöldpaprikát és petrezselymet. Négybe vágott burgonyát főzök hozzá, amit sóval és őrölt köménnyel ízesítek. Ezzel és puha kenyérrel tálalom.
|