Pikáns vadhús
2004.04.25. 22:58
"Pikáns vadhús Jani Papi módra"
Hozzávalók: 3 kg vadhús (szarvasgerinc vagy comb), vöröshagyma, fokhagyma, szalonna, só, bors, zöldpaprika, paradicsom, bab (tarka), csípős paprika, kakukkfű, vegyes zöldség, gomba, tejföl, mustár, étolaj, petrezselyem zöld, citrom, liszt, vörösbor, cukor
A babot átválogatjuk, vízzel felöntjük, hogy jócskán ellepje és beáztatjuk. A vadhúst konyhakészre előkészítjük, szeleteljük. A szalonnát zsírjára sütjük, ha szükséges, kevés olajjal pótoljuk. Ezen a zsíron a hús mindkét oldalát hirtelen átsütjük, majd a hússzeleteket félretesszük, melegen tartjuk. A fennmaradt zsíron a hagymát, fokhagymát megdinszteljük, sóval, borssal, kakukkfűvel, zöldpaprikával, paradicsommal fűszerezzük. Ha az ízek összefőttek, az előáztatott babot ráöntjük, majd 1 dl vörösborral és annyi vízzel, hogy ellepje, felöntjük. Amíg a bab félpuhára fő, addig a vegyes zöldséget megpároljuk. A gombát 1 fej hagymán 1 evőkanál olajon megpároljuk, bors, pirospaprika hozzáadásával, és félretesszük. Ha a bab félig megpuhult, az elősütött húsokat cukrozott citromlével meglocsoljuk, majd a babra rátesszük az egészet, és összefőzzük. Közben a tejfölt, mustárt, kevés cukrot összekeverjük, félretesszük. Ha a hús és a bab puhára főtt, 2-3 cikk fokhagymából, 2 evőkanál lisztből és 1 evőkanál olajból rántást készítünk, az elkészült ételhez hozzáadjuk szűrőn átpasszírozva. Egy-két percig összefőzzük, majd a tűzről levesszük, pár perc pihenés után tálalhatjuk. Tálalás: A babot tányérra szedjük, a húsokat a tányér közepére helyezzük, az előpárolt vegyes zöldséget a húsok köré rakjuk, majd e köré az előkészített gombát, végül a tejfölös pikáns mustárt. Igazi jó kácsi bor ajánlatos hozzá.
|