Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Receptek
Receptek : Narancsos őz konyakos áfonyával OSYNA receptje

Narancsos őz konyakos áfonyával OSYNA receptje

  2004.04.29. 15:40


Narancsos őz konyakos áfonyával

Hozzávalók:
1 szép őzgerinc,
15 dg füstölt szalonna vékony csíkokra vágva,
3-4 tisztított sárgarépa, fehérrépa,
1 kisebb zeller,
1 fej vöröshagyma,
1 kis doboz paradicsompüré,
1 evőkanál mustár, olaj,
2 evőkanál liszt,
citrom- és narancs reszelt héja,
4-5 narancs,
1 üveg áfonyalekvár,
száraz, testes vörösbor,
1 dl konyak,
1 doboz tejszín,
3 kanál cukor.

Fűszerek, amiket mozsárban kell összetörni, ill. keverni: bors, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, babérlevél, borókabogyó, koriander, mustármag

Elkészítés módja:
Egy héttel a nagy esemény előtt az őzgerincet a füstölt szalonnával megspékeled (spékelő tűvel vagy nagyon vékony pengéjű késsel). Egy nagyméretű alufóliát megolajozol, majd az őzgerincet megsózod és beszórod azzal a fűszerkeverékkel, amit a mozsárban összetörtél. A húst a fóliába jól betekered, és egy nylon-zacskóban berakod a hűtőszekrénybe. A nevezetes napon a zöldséget felkarikázod. A húst forró olajon átforgatod, hogy szép piros legyen - tepsiben vagy nagyméretű lábosban - a fűszert le ne vedd róla! Ha már tepsiben van OK, ha nincs, most tedd bele a zöldséggel, hagymával együtt, és önts alá 1-1,5 dl vörösbort, majd légmentesen zárd le alufóliával. Közepes lángon párold úgy, hogy időnként belekukkantasz, ha levét elfőtte volna, kis vörösbort hozzáöntesz és megtekinted, hogy puhul. Amikor már majdnem jó, akkor 2 kanál olajon a kevés liszttel barna rántást készítesz, és az egész zöldséges raguszerűséget átteszed az előbbi nagyméretű lábosba. Belereszelsz kis citrom- és narancshéját, belecsavarod 1 narancs levét, beleteszed a paradicsompürét, a kanál mustárt, egy kanál áfonyalekvárt, 2-3 kanál konyakot, simára kevered. A 2-3 kanál cukorból karamellt készítesz (üres lábosban 1-2 percig pirítod, folyós és barna lesz, az a karamell), majd ezt is beleöntöd, jól elkevered. Közben az őzgerincet szépen felszeleteled és visszahelyezed ebbe a raguba. Gyakran kevergetve (esetleg kevéske vörösborral felengedve) a húst végleg megpuhítod. Veszel egy szép ovális tálat. Erre ráhelyezed a húsokat. Melegen tartod. A fenti raguhoz óvatosan hozzákevered a tejszínt, majd RÁSZŰRÖD a húsra. Nem szabad a zöldséget össze turmixolva belekeverni! (Azt majd másnapra a maradékhoz esetleg... vagy a mélyhűtőbe és három hét múlva a főtt marhahús mellé a vadas mártásba belekeverheted, de ebbe ne.) Szóval kis vajjal végighúzod, és narancsszeletekkel díszítve tálalhatod. Persze közben meg kell csinálni a konyakos áfonyát, ami igazán egyszerű a fentiekhez képest. Lereszeled 2-3 narancsnak a héját és 1 dl vörösborba téve a bort felforralod. Ebbe gyorsan belekevered az áfonyát, és kis csészékben (annyiban, ahányan vagytok) hagyod kihűlni. Óvatosan a tetejére öntesz 1-2 evőkanál konyakot, de nem kevered bele. 1-1 gerezd narancsot teszel mindegyiknek a tetejére.

 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink








 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség