Receptek : Narancsos őz konyakos áfonyával OSYNA receptje |
Narancsos őz konyakos áfonyával OSYNA receptje
2004.04.29. 15:40
Narancsos őz konyakos áfonyával
Hozzávalók: 1 szép őzgerinc, 15 dg füstölt szalonna vékony csíkokra vágva, 3-4 tisztított sárgarépa, fehérrépa, 1 kisebb zeller, 1 fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 evőkanál mustár, olaj, 2 evőkanál liszt, citrom- és narancs reszelt héja, 4-5 narancs, 1 üveg áfonyalekvár, száraz, testes vörösbor, 1 dl konyak, 1 doboz tejszín, 3 kanál cukor.
Fűszerek, amiket mozsárban kell összetörni, ill. keverni: bors, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, babérlevél, borókabogyó, koriander, mustármag
Elkészítés módja: Egy héttel a nagy esemény előtt az őzgerincet a füstölt szalonnával megspékeled (spékelő tűvel vagy nagyon vékony pengéjű késsel). Egy nagyméretű alufóliát megolajozol, majd az őzgerincet megsózod és beszórod azzal a fűszerkeverékkel, amit a mozsárban összetörtél. A húst a fóliába jól betekered, és egy nylon-zacskóban berakod a hűtőszekrénybe. A nevezetes napon a zöldséget felkarikázod. A húst forró olajon átforgatod, hogy szép piros legyen - tepsiben vagy nagyméretű lábosban - a fűszert le ne vedd róla! Ha már tepsiben van OK, ha nincs, most tedd bele a zöldséggel, hagymával együtt, és önts alá 1-1,5 dl vörösbort, majd légmentesen zárd le alufóliával. Közepes lángon párold úgy, hogy időnként belekukkantasz, ha levét elfőtte volna, kis vörösbort hozzáöntesz és megtekinted, hogy puhul. Amikor már majdnem jó, akkor 2 kanál olajon a kevés liszttel barna rántást készítesz, és az egész zöldséges raguszerűséget átteszed az előbbi nagyméretű lábosba. Belereszelsz kis citrom- és narancshéját, belecsavarod 1 narancs levét, beleteszed a paradicsompürét, a kanál mustárt, egy kanál áfonyalekvárt, 2-3 kanál konyakot, simára kevered. A 2-3 kanál cukorból karamellt készítesz (üres lábosban 1-2 percig pirítod, folyós és barna lesz, az a karamell), majd ezt is beleöntöd, jól elkevered. Közben az őzgerincet szépen felszeleteled és visszahelyezed ebbe a raguba. Gyakran kevergetve (esetleg kevéske vörösborral felengedve) a húst végleg megpuhítod. Veszel egy szép ovális tálat. Erre ráhelyezed a húsokat. Melegen tartod. A fenti raguhoz óvatosan hozzákevered a tejszínt, majd RÁSZŰRÖD a húsra. Nem szabad a zöldséget össze turmixolva belekeverni! (Azt majd másnapra a maradékhoz esetleg... vagy a mélyhűtőbe és három hét múlva a főtt marhahús mellé a vadas mártásba belekeverheted, de ebbe ne.) Szóval kis vajjal végighúzod, és narancsszeletekkel díszítve tálalhatod. Persze közben meg kell csinálni a konyakos áfonyát, ami igazán egyszerű a fentiekhez képest. Lereszeled 2-3 narancsnak a héját és 1 dl vörösborba téve a bort felforralod. Ebbe gyorsan belekevered az áfonyát, és kis csészékben (annyiban, ahányan vagytok) hagyod kihűlni. Óvatosan a tetejére öntesz 1-2 evőkanál konyakot, de nem kevered bele. 1-1 gerezd narancsot teszel mindegyiknek a tetejére.
|