Sült szalonka
2005.03.30. 22:49
Hozzávalók: 5db szalonka, 30dkg szalonna 10dkg zsír, 10dkg szárnyasmáj, 3db zsemle, 10dkg vaj, hagyma, só, tört bors, kakukkfű, majoránna, pástétomfűszer, 0,5dl konyak, húslé.
Elkészítés: A szalonkákat szárazon kopasztjuk meg. Nem bontjuk fel, leperzseljük. Jól lemossuk, leszárítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával, kakukkfűvel meghintjük, és vékony szalonnaszeletekbe burkoljuk (zsineggel átkötjük, tálaláskor ezt eltávolítjuk).
Serpenyőben kevés zsíradékban kezdjük a sütést, időnként saját zsírjával locsoljuk. A sütés ideje kb. 20-30 perc. Ha puha,kivesszük, kevés húslével és konyakkal felengedjük, fedő alatt saját gőzében pároljuk. Ezután a szalonna szeleteket lefejtjük és tálalásig melegen tartjuk.
A megsült szalonkát felbontjuk, belsőrészei közül a zúzát, a szivet és epét eltávolítjuk, a többit pedig a szárnyasmájjal együtt apróra vágjuk. Serpenyőben kockára vágott füstölt szalonnát félig lepirítunk, beletesszük az összevágott belsőrészt, sózzuk, majoránnával, borssal, pástétomfűszerrel és kevés konyakkal jól elkeverjük, összepároljuk. Közben a zsemléből pirított szeleteket sütünk, erre egyenletesen elosztva felkenjük a pástétomot. Tálaláskor az előmelegített tál közepére pároltrizstalapzatot készítünk. Erre tesszük a megsült és félbevágott szalonkát, körülrakjuk a megkent zsemleszeletekkel, tetejére visszatesszük a sült szalonna szeleteket, a pecsenyelét beforraljuk, és leöntjük vele a szalonkát. Mindig frissen készítjük el, és azonnal forrón tálaljuk. Sütésnél arra vigyázzunk, hogy puhára süljön, de ne száradjon ki. A sült szalonka karakterét a szalonnában burkolva sütés, és a zsemlén tálalt pástétom adja meg. Ez az étel a vadászok csemegéje, amelyet finom húsa és belsőrészeiből készített vagdaléka miatt kedvelnek leginkább! Jó étvágyat mindenkinek!
|