Szalonka borban
2005.07.21. 08:58
Hozzászólások 6 személyre: 6 db szalonka, 20 dkg sonka, 10 dkg hagyma, 2 dkg só, 0,2 dkg egész bors, 0,5 liter bor, 2 dl tejföl.
A vadszárnyasok húsa akkor lesz a legtökéletesebb zamatú, ha állott, ez a szalonkára hatványozottan vonatkozik. A lövés után néhány napig pihentetett szalonkát szárazon megtisztítjuk a tollazatától, felvágjuk, belső részét kiszedjük, kimossuk, és sóval bedörzsöljük. Vékonyra vágott sonkaszeleteket, karikára vágott vöröshagymát, néhány szem egész borsot és húslevet teszünk a lábasba. Belerakjuk a szalonkát is, majd a húslének megfelelő mennyiségű fehér bort öntünk rá, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor a hús már puha, kivesszük, és a lábasban maradt sonkát és hagymát mindaddig tovább pároljuk, míg kissé be nem sűrűsödik. Az így kapott levet, egy kanál tejföllel ízesítve, a tálra rakott szalonkára öntjük. Tálaláskor párolt rizzsel körítjük.
|