Szalonka gombával töltve
2005.07.21. 08:59
Hozzávalók: 2 szalonka, 20 dkg sampinyon gomba, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 15 dkg füstölt szalonna, só, őrölt feketebors, 1 csokor petrezselyemzöld; gombamártás.
A megtisztított, jól megmosott szalonkákat sóval bedörzsöljük és paprikás liszttel meghintjük. Füstölt szalonna szeletekkel bélelt edénybe tesszük, a húslevest (készülhet leveskockából is) és a bort aláöntjük, pár szem borsszemmel, babérlevéllel ízesítjük. Fedő alatt puhára pároljuk, majd a húst a szalonna szeletekkel együtt kivesszük, a szalonkát feldaraboljuk. A hús levét tejföllel ízesítjük, felfőzzük és a feldarabolt szalonkára öntjük. Zsemlegombóccal tálaljuk.
A töltelékhez 5 dkg füstölt szalonnát apró kockákra vágunk, és üvegesre sütjük. A megtisztított felszeletelt gombát meg az apróra vágott hagymát hozzátesszük, és a vagdalt petrezselyemzölddel, sóval, borssal ízesítve lassú tűzön puhára pároljuk. A megtisztított, jól megmosott szalonkát töltelékkel megtöltjük, a nyílást összevarrjuk, a csőrét a combokon átszúrjuk és a szárnyast szalonna szeletekkel beborítjuk. Zsineggel átkötve, tűzálló tálra fektetjük, a vajjal megkenjük és a sütőben lassú tűzön megsütjük.
Ha a szalonka megsült, felszeleteljük, gombamártással leöntjük és szalonkaízes szeletekkel tálaljuk.
|