Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
C.I.C. Hírek
C.I.C. Hírek : CIC 51. Közgyűlése.

CIC 51. Közgyűlése.

Dr. Ignácz Magdolna  2004.06.16. 23:22


 

A Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács Bukarestben április 27 -május 1 tartotta  51. közgyűlését, amelyen Magyarország is részt vett. A több mint 200 C.I.C. tag mellett a különböző nemzetközi szervezetek -  CITES, IUCN, AEWA, Berni  konvenció, ENSZ -  valamint  kormányzati képviselők is aktívan bekapcsolódtak a tanácskozás munkájába, amelynek témája   a vad védelme a fenntartható hasznosításon keresztül volt.

A közgyűlésen első alkalommal vett részt a Kínai Kormány küldöttsége.

Az ENSZ Környezetvédelmi program igazgatója beszédében kiemelte, hogy a jól szervezett és ellenőrzött vadászat fontos sok vonatkozásban játszik fontos szerepet. A vadászat nemcsak az emberi kapcsolatokat erősíti a természetes környezettel, de  egyben aktív természetvédelem is. A közgyűlésen részt vett dr. Adrian Nastase Románia miniszterelnök is és szorosabb együttműködést és támogatást ígért, valamint hangsúlyozta a határokon átvonuló vad védelmének fontosságát.

A közgyűlés több határozatot fogadott el, s aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy  Kelet-Ázsiában csökkennek a  vonuló  madár populációk   és ezért a C.I.C. egy olyan tudományos kutatást támogat amely  az okokat feltárja.  Az Európai Unióra vonatkozó határozat érintette, illetve javasolta hogy  a használaton kívüli, ugarolt területeket   egyre inkább   vonják be a  vad védelmébe, a  vad javára.

Edmond Blanc-díjjal tüntették ki a Nyírségi Erdészeti Rt. gúthi vadászterületét a közelmúltban - immáron második alkalommal.


                                               Foto: Horst Niesters

Bartucz Péter és Nicolas Franco.


                                                                                              Foto: Horst Niesters

Balra az "Edmond Blanc Prize" nyertese (a guthi terület képviseletében Bartucz Péter), mellette Nicolas Franco (a C.I.C. volt spanyol nemzetiségű elnöke, aki jelenleg tiszteletbeli elnök - Président d'honneur) ő nyújtotta át a kitüntetést, jobbra Veljko Varicak szlovén C.I.C. alelnök.

Az elismerést Bukarestben a Román Parlamenti Palotában adták át a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (C.I.C.) kongresszusán, melynek nyitóünnepségen a világ számos területéről mintegy 500 szakember és érdeklődő vett részt. A magyar delegációt Pintér István, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője vezette, a Nyírerdő Rt.-t Kaknics Lajos vezérigazgató és Bartucz Péter erdészeti igazgató képviselte.

Világhírű dámszarvas

Az Edmond Blanc-díjat évente egyszer adja ki a C.I.C, az általa a világon legjobbnak ítélt vadászterület részére. Átadásakor Nicolas Franco, a C.I.C. tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta, hogy a kitüntetés a nagyvadgazdálkodás szakmai elismerését jelenti, különös tekintettel a természetvédelem, erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás területén megvalósított összhang és egyensúly megteremtésére. A gúthi erdészet 1992-ben kapta meg először a díjat az itt folyó szakmai munka elismeréseként, a mostani a második alkalom, amivel elismerik hozzáértésüket.

A Nyírerdő Rt. sikeres vadgazdálkodást folytató négy üzemi vadászterülete közül kiemelkedik a gúthi erdészet. A kimagasló genetikai értékű dámszarvas világhírű, ennek elismeréseként 1996-ban a vadászterület különleges rendeltetés minősítést kapott tizenkét évre. 1991-ben került terítékre az első gúthi világrekord dámbika, melyet 2002-ben követett az újabb. A vadgazdálkodás színvonalát jelzi, hogy a világranglista első ötven helyén kilenc gúthi trófea található.

Szerkesztette: dr.Ignácz Magdolna  a C.I.C. Budapesti Irodája   által biztosított anyagok alapján.

A cikk utánközléséhez a szerző írásos engedélye szükséges.

 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség