Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Fegyverrovat, vadászvizsga
Fegyverrovat, vadászvizsga : Tiltott vadászati eszközök, és közbiztonságra különösen veszélyes eszközök értelmezése.

Tiltott vadászati eszközök, és közbiztonságra különösen veszélyes eszközök értelmezése.

Tóth Attila László  2004.08.16. 19:32


 

Ezen írásommal szintén a kezdő vadászokat veszem célba, de okulásul az érettebb sporttársak, vadásztársak is jó, ha tudják, hogy mit lehet és mit nem alkalmazni vadászati célból.
Vannak törvények, rendeletek, amelyek a tömör, sokszor értelmezhetetlen szabálytalanságokat próbálják megfogalmazni több-kevés sikerrel. A rendelet alkotói tudták, hogy mit akartak tiltani, csak sajnos sok esetben nem tudták megfogalmazni egyértelműen, ezért sok olyan vadászati eszköz is besorolható a tiltott eszközök közé, vagy a közb. kül. veszélyes eszközökhöz, amelyek NEM tiltottak!
Rendeletek sok esetben régiek, nem kapcsolódnak értelemszerűen egymáshoz, ezért van az, hogy úgy értelmezik sokan, hogy amit nem tiltanak, azt lehet! Néha így van, néha nem!
Mivel több fegyver és optikai eszköz elkobzása és eseti szakvéleményezésekor tevékenyen részt vettem, és mint szakterülethez végzettség és eltöltött idő alapján hozzáértő személynek minősülök, ezért szeretném megosztani jogszabály és rendelet értelmezési "kevés tudományomat" önökkel, veletek.

Csak azokkal a tiltott eszközökkel foglakozom, amelynél nem teljesen egyértelmű a rendelet, törvény !

124/1993.(IX. 22) Korm. rend. Közbiztonságra különösen veszélyes eszközök.
1996. évi L. V. Törvény. A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászat. (Vadászati eszközök)
48/1991. (III. 27.) Korm. rendelet. A haditechnikai eszközök és szolgáltatások kiviteléről, behozataláról, illetve reexportjáról.

Tömören ezen rendeletek foglakoznak a tiltott vadászati eszközökről, közb. kül. vesz. eszközökről, valamint, hogy mi minősül katonai eszköznek, és mi használható, forgalmazható, importálható stb.

1. Kezdetnek az önműködő (automata) és öntöltő (félautomata) golyós lőfegyverrel foglakozom.
Sajnálatos, hogy vannak olyan vadászok, akik az utóbbi eszközöket, (félautomata) használják vadászati célból! Ők is hibásak, de legfőképp azon ig.rend osztályok, akik kiadták ezekre a fegyverekre a tartási engedélyt, mert vannak ilyenek! Ténylegesen a Kéz. Lőf. Vizsg. Hivatal is hivatalból értesíthetné az illetékes hatóságot, ha ilyen fegyvert műszakiztat, hogy milyen célból van a tartásiba bejegyezve!?

2. Lőfegyverre szerelt hangtompító eszköz.
Ez majdnem egyértelmű mindenkinek! De ha valakit üdítős flakonnal a csöve végén kapnak el az se csodálkozzon, hogy szintén sérti a szabályt! Ugyanis az is hangtompító, ha arra a célra használjuk. De még sok eszköz alkalmas a hangtompításra, tehát ne kísérletezzünk vele, mert minden eszköz, amelyet a lőfegyverünk lövés által keltett hangjának csökkentésére használunk, TILTOTT!

3. A vad megtévesztésére alkalmas elektronikus akusztikai eszköz.
Ez kérem minden olyan vadhangot keltő eszköz, amelynek a működtetésére valamilyen elektromos áramot használunk fel. Ez lehet magnó, discman, stb. Amit fújunk, azt lehet, amiért nem mi izzadunk meg, azt NEM!

4. Elektronikus optikai eszköz, vagy a másik törvény szerint lőfegyver éjszakai irányzéka.
Ezzel a kérdéssel bővebben foglakoznék, mert nagyon sok szakvéleményezésen vagyok túl a rossz és nem teljesen egyértelmű rendelkezés miatt.
Ténylegesen a rendelet alkotói a fegyverre, és gyárilag arra tervezett éjszakai fegyver irányzékot értették.
Ne hívjuk infrának, mert azzal az ára miatt még TILTOTT vadászatra való használatával még nem találkoztam!
Ezek az éjjellátó lőfegyver készülékek, amelyek a maradékfény-erősítés elvén üzemelnek, ezek az képerősítés elvén dolgozó műszerek, optikai eszközök. Ezek képcsövét gyárilag szálkereszttel látták el, továbbá már rajtuk van a fegyverre felhelyezhető szerelék.
Ezen eszközök nem csak használatát, de forgalmazását is tiltja a rendelet!
A rendeletek nem tiltják a szálkeresztvilágítással rendelkező céltávcsöveket, nem tiltja az engedéllyel használt puskalámpát, valamint az Aim-Point és az Auto-Point sem tiltott! Igaz, hogy ezek is elektron-optikai eszközök, de a rendelet alkotói nem ezen eszközökre gondoltak! Nagyon fontos, hogy a gyárilag nem katonai használatra kifejlesztett mono vagy binokuláris első és másod generációs készülékeket nem tiltja a törvény, rendelet!
Most jegyzem meg, hogy volt olyan esetem mikor egy szerv elkobozta az üzlet hivatalosan importált másod generációs készülékét, mert nem értelmezték, nem olvasták végig a rendeletet. Szerencsére az én, és a Haditechnikai Intézet szakvéleménye alapján visszaszolgáltatták a jogos tulajdonosnak, mivel nem egyértelműen katonai célra fejlesztették ki a készüléket.
Csak jóindulattal, és nem támadó jelleggel megjegyzem, hogy vannak cégek, akik nem csak forgalmazzák, reklámozzák, de vállalják is a TILTOTT éjjellátó készülékek felszerelését, belövését ! Ráadásul van vadászújság, amely még partner is ebben és reklámozza ezen termékeket, szolgáltatást.

5. Lőfegyverre helyezhető lézeres célzókészülék.
Itt a törvény és rendelet alkotói az un. kivetített lézernyalábot kibocsátó készüléket érti, amely a tárgyon láthatóvá válik. Sok vadászati optikai eszközben találhatunk vörös, piros pontot, amely a célzást elősegíti,helyettesíti a célkeresztet, de most szólok, hogy ezek nem lézerek, hanem egy led. vagy más teljesen hagyományos fényforrás, amelyeknek a gyári fénye hasonlít a lézerre, de NEM az!
Maga a lézer azért tiltott, mert mivel igaz, hogy nagyon alacsony intenzitással működik, de összpontosított fény, ezért az emberi szemre káros. Komoly látászavart, dioptriacsökkenést, rosszabb esetben vakságot is okozhat!

6. 0. 22-es kaliberű golyós lőfegyver.
Kicsit lerövidítettem a rendelet teljes szövegét, mert csak a 0. 22 fegyverekkel szeretnék foglalkozni.
Már nem emlékszem, hogy mikori rendelet, de sajnos vadászati használatból kivették a 0.22 lőfegyvereket.
Ma már csak lőtéren, és lőkészség fejlesztésére használható. Elvenni nem veszik el senkitől, akinek már van a tartási engedélyében, de már értékesíteni, továbbadni vadászati célra nem lehet. Már csak a hivatásos vadászok használhatják szolgálati fegyverként, ill. a lővész klubbok, sportlövészek.
Sajnálatos rendelkezésnek az oka a sok 0.22 fegyverrel elejtett vad volt, természetesen, amit nem legálisan ejtettek el, azokról beszélek. Nem a vadászoknál hivatalosan bejegyzett fegyverekkel történtek többségben ezek a visszaélések, de így könnyebb volt felmutatni valamit! Kár az elhamarkodott tiltásért, szerintem!

A többi tiltott vadászati móddal , eszközzel bővebben nem foglalkozom, mert a most felsorolt rendeletek értelmezése okozott eddig gondot.

Egy dolgot javaslok megjegyezni! A hatóság, hatóságok adott esetben nem mérlegelik, és nem is dolguk azonnal mérlegelni, hogy amit lefoglaltak, elkoboztak az tiltott vadászati eszköz, közbiztonságra különösen veszélyes eszköz vagy sem! Majd a vizsgálat, az igazságügyi fegyverszakértő, a szakértői hivatalok, az eseti szakértők megállapítják, hogy az mi! Ha bizonyított a vétség, szabálysértés, bűncselekmény, akkor az jobbik esetben lehet pénzbírság, vadászjegy visszavonása, de lehet ülni is rendesen!
Egy éven túli vadászjegy visszavonása, eléggé súlyos büntetés a vadásznak, ugyanis mindenből újra kell vizsgáznia, főleg azok előtt, akik elvették az engedélyét! Minden vadász az élete folyamán belenyúl olyan esetbe, amikor elvehető lenne a vadászjegye, tetszik, nem tetszik ez így van! Ismerik a mondást!
Az vesse a... ! Nem ezzel van a gond! Azzal, azokkal, akik rendszeresen, ráadásul már üzleti céllal tarolják a vadat, nem néznek semmit és senkit, a hús és a pénz a lényeg számukra, és ezért minden tiltott eszközt képesek bevetni! Na ezek ellen kell eredményesen fellépni, és nem azt a vadásztársat kell meghurcolni, aki véletlenül egy-öt kg. többletsúlyú vadat ejtett el!

Mindenkivel előfordul, előfordulhat,tehát szerintem ilyen esetekben legyünk emberségesek!

Megkérem az olvasókat, hogy érezzék át azt a cikkeim elején, írt mondatot, hogy én a kezdő vadászokkal szeretnék foglakozni, szeretném, ha csak jó tanácsokkal tudnám elindítani Őket! Továbbá nem szeretném ha a "szakmailag túlképzett" okostojás vadásztársak már a kezdet-kezdetén félrevezetnék eme fiatal kezdő emberkéket! Ezért kérem az olvasókat, hogy ne nehezteljenek rám mikor nem foglalkozom olyan kérdésekkel, hogy most a Soft-Point vagy a torpedó lövedék jobb! Nem erre kaptam felhatalmazást a honlap szerkesztőjétől. Természetesen minden kérdésre válaszolok szívesen, de veszettfejsze témába nem megyek bele senkivel! Én globálisan foglalkozom a szakmával, gyakorlati és elméleti dolgokkal egyaránt foglakozom, de sok jólképzett fegyverhez értő szaktársaimmal szemben én nem a szakújságokból merítem a szaktudásomat! Természetesen nem akarok lemaradni a technika fejlődéséről, de még mindig vallom, hogy amit a gyakorlatban látok, tapasztalok az igaz, a többit meg talonba elraktározom a kis agyamban !

Vadásztársi üdvözlettel :

Szombathely. 2004. 08. 16.


Tisztelettel:
Tóth Attila László
Fegyver-optika és infra műszerész
Szaktanácsadó

 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség