Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Fegyverrovat, vadászvizsga
Fegyverrovat, vadászvizsga : Francia fegyverkülönlegesség

Francia fegyverkülönlegesség

Simon Szabolcs  2006.12.18. 16:32


Chapuis (ejtsd: sapüi) - Magyarországon ez a név kevésbé ismert, holott - főként Nyugat-Európában - kiváló minőségű billenőcsövű fegyvereiről népszerű. Az ezernyolcszázas évek végén a cégalapító elsősorban fegyvercsövek, csőfar-szerelvények gyártására szakosodott, és beszállítóként jónéhány francia fegyvergyárat ellátott. Később fiával alapított manufaktúrális jellegű önálló márkanévvel fémjelzett fegyverműhelyt.

Külföldi fegyverkatalógusokban leginkább esztétikus megjelenésű, klasszikus formájú duplagolyósaikkal találkozhatunk, melyeket általában ízléses bőr fegyverkofferben kínálnak.

Ezúttal egy nagyon átgondolt, számos, már korábban bevált technikai fogás alkalmazásával, egy kiforrt, úgynevezett "Take-DownW rendszerű, azaz szétszedhető forgó tolózáras ismétlőpuskát terveztek.

A Sauer 202 Take-Down-t kivéve nem igazán ismerek a fegyverpiacon olyan szétszedhető sorozatgyártásban készített ismétlő vadászpuskát, amelynek csőcseréje, vagy utazáshoz, szállításhoz, tisztításhoz történő szétszedése legalább egy szerszámot ne igényelne. Minimum egy imbuszkulcsra van szükségünk még a Blaser R93-nál is.

Nem így a Chapuis Arms által kifejlesztett Challenger ismétlőfegyvernél, melynek szétszedéséhez semmilyen segédeszközt nem kell használnunk, erre bőségesen alkalmas a puszta két kezünk, még akár a komplett elsütőszerkezet cseréjéhez, eltávolításához is.

Na de menjünk csak sorban.

A fegyver a szétszedhető, Take Down rendszerű forgó tolózáras ismétlők közé tartozik.

 


A néhány hónapra kapott tesztfegyver csöve bordázott kivitelű - 9,3x62-es kaliberű, - amely véleményem szerint esztétikus, de a vadászatban - a varmint (távoli kis célpontokra történő) lövészet kivételével - inkább csak esztétikai, valamint minimális súlycsökkentési szereppel bír. (Egyébiránt az ilyen módon "nútolt", bordázott cső a többszöri, egymás után leadott lövéseket követően gyorsabban lehűl, valamint kisebb lehet a csőrezgések mértéke - amplitudója -, vagyis a cső "kilengése", ezáltal javulhat a szóráskép.) A bordázott csőhöz a színes betétekkel ellátott futóvadlövő irányzék tártozék.

A gyártó régmúlt időkre visszanyúló csőkészítő múltjához méltóan a cső szórásképe semmilyen kívánnivalót nem hagy maga után, és a legjobb márkákkal (pl.:Steyer, Sauer, Blaser stb.) vetekszik, sőt bátran ki merem jelenteni, hogy azokkal egy szinten van, feltétlenül velük egy kategóriájú besorolást érdemel!

A 9,3X62 kaliberű csőből, az elvileg kevésbé kedvező tömegű mindössze 14,3 g (220gr) Lapua Naturalis LR (Long Range="hosszú távú") lövedékkel szerelt lőszerrel lőttem. A száz méterre kitett céltáblán, a belövést követően így is csaknem egymást érintették a golyó vágta lyukak. Azért írtam, hogy elvileg számára kedvezőtlen tömegű, mert a gyártó saját neve alatt készített Chapuis lőszerét ebben a kaliberben 18,5 g-os Oryx lövedékkel szereli, nyilván a csöveket ehhez a lőszerhez készítik. Ennek ellenére a könnyebb lövedékkel is minden nehézség nélkül kifogástalan 2,5 centiméter körüli szóráskép érhető el 100 méteren. Ez önmagáért beszél.

A csőfarkiképzés leleményes. Maga a cső egy un. csőfartömböt (illetve csőfartoldatot) - jobb magyar szakszót nem tudok - kapott, amit kombinált mechanikai eljárásokkal rögzítettek, és biztosítottak.

 


Az így kiképzett csőfarba közvetlenül reteszel a három zárószemölccsel ellátott zárfej. Ez a megoldás lehetővé teszi a legnagyobb gáznyomással bíró, napjainkban modernek és divatosnak számító amerikai "Short Magnum" kaliberek (4400 bar) alkalmazását is.

A csőfartoldat egy acéltömbből készül, melyen nyúlványokat képeznek ki, és ezeknek a segítségével illeszkedik a levehető cső az előagyban végigfutó alumínium vázhoz.. Az itt alkalmazott alumíniumötvözet szilárdsága a repülőgépgyártás során már bizonyított.

Számos nagy fegyvercég (mint például a Sauer, Steyer, Voere stb.) egyes ismétlőfegyver modelljei egész tokját alumíniumból készítik.

Ennél a fegyvertípusnál egész egyszerűen elengedhetetlennek mutatkozott az alkalmazása hiszen az egész puska váza ebből a fémből épül fel, és ez biztosítja a szétszedhetőséget. Ha mindezt acélból készítenék az jelentős "súlygyarapodással" járna.

A csőcsere egyetlen elveszíthetetlen csavar oldásával megvalósítható. A csavarra tulajdonképpen egy becsukható kis kart szerkesztettek, ami egy rugós biztosítóval bepattintható az előagy fém részébe. A visszacsukhatóság egyúttal megakadályozza a csavarral rögzített cső meglazulását is.


Csak a csőfartömb érintkezik egyszerűen, mégis megbízható, szilárd módon az előagy rejtett belső fémvázával, melyet a kopásnak kitett felületeken, az igénybevett csatlakozási pontokon keményre edzett felületű acélbetétek erősítenek. Szó mi szó - sajátos, masszív, nagyon ötletes megoldás.

A fentiekből következően a cső természetesen szabadon lengő, vagyis az előagy és a cső között könnyedén végighúzhatunk egy papírlapot, egészen a csőfarig.

A zárszerkezet némileg a Mauser Modell 66-hoz, illetve a Merkel KR 1-es modelljéhez hasonlítható leginkább.


A teleszkópos jellegű kialakítással rövidíteni tudták a zárszerkezetet. A tok felső része szánként csúszik a zárdugattyú előre-hátra történő mozgatásakor, és alumíniumból készült. Egyébként semmilyen komolyabb erőhatásnak nincs kitéve, egyszerűen csak a zárdugattyú megvezetésére szolgál. Ennek ellenére - feltehetően a kopások megelőzése, elkerülése érdekében - az ütközési, súrlódási pontokon acélbetétekkel erősített, ami szintén nem mindennapos megoldás a vadászfegyvereknél, de szerfölött ötletes, nagyon praktikus megoldás.

A zárdugattyú könnyen mozgatható fényesre polírozott tükörsima felületű. A zárfejen három zárószemölcs található, a zár nyitási (zárási) szöge mindössze 70 fokos.

Magnum és Standard kaliberek közötti csőcsere esetén a zárfejet is cserélnünk kell. Mindez egyszerűen kivitelezhető a két kezünkkel, segédeszközök, szerszámok nélkül. A zárfogantyú tövénél találunk egy kis rugós csapot, melyet benyomva a zárdugattyú hátulsó részét (biztosító felöli részét) az óramutató járásával megegyezően el tudjuk fordítani. Így kivehető az ütőszeg a felhúzott rugóval, biztosítószerkezettel együtt. Ekkor szabadon eltávolítható a zárfejet rögzítő keresztcsap, és maga a zárfej. Mindezt persze sokkal bonyolultabb leírni, mint kivitelezni, mert maga a zárfej csere gyakorlattól függően mindössze fél, vagy egy perc.


A fegyver biztosítószerkezete is a zárdugattyú végén kapott helyet, mivel az ütőszegre hat, tehát teljesen biztonságos. Igazából a régóta bevált Mauser K 98 hagyományos zászlósnak elnevezett ütőszeg biztosítását fordították el 90 fokkal, ezáltal sokkal kezesebb, és alacsonyabb távcsőszerelést tesz lehetővé.

Az ismétlőfegyverek között meglehetősen ritka dolognak számít a cserélhető elsütőszerkezet, ám ez a fegyver ezzel a sajátossággal is rendelkezik. A zárdugattyú, valamint a tok felső részének eltávolítását követően a markolat felől egy bordázott csúszógomb található, melynek elmozdítását követően a teljes elsütőszerkezet kivehető másikra cserélhető. A tesztfegyver egy rückstecheres (más néven kombi) elsütőszerkezettel ellátott, amin az elsütőerő egy csavar segítségével tetszőlegesen beállítható.

A tár természetesen kivehető. A lőszerek elrendezését tekintve egymás alatt helyezkednek el, és a rozsdamentes tár kialakításától valamint a kalibertől függően 3-4-5-6 lőszer fér el benne. A tárfenék műanyagból készült, a cég emblémája található rajt.

Az agyazás kitűnő. Az előagy un. tulipánformában végződik (kivéve az alapmodellnél) a markolat rovátkázása kifogástalan. Szép, viszonylag habos, erezett diófából készült és a tusa disznóhátas kialakítású, esztétikus, elegáns bajor pofadékkal, és gumi tusatalppal szerelt.

A fényes feketére kezelt tok, - a tetszetős fabetéttel együtt - a finom arabeszk alapvéset a standard fegyver jellemzője, és sok más nagy márkával ellentétben nem kell érte felárat fizetni.

A távcsőszereléket a Recknagel céggel közösen készítik. Első kinézetre látszik, hogy a vegyescsövű fegyverekre jellemző szerelékkialakítási módot adoptálták ehhez az ismétlőfegyverhez, hisz a távcsövet nem lehetett a tok felső részéhez rögzíteni, hanem közvetlenül a csőhöz, helyesebben a csőfarhoz.

Így a találati pontosság a fegyvercső cseréjét követően semmit sem változik, hisz a céltávcsövet nem szükséges levenni a csőről, hanem azzal együtt cserélhető!!! (Másik kaliberű cső amúgy is másik céltávcsővel együtt - azzal belőve - használható.) Egyébiránt jómagam soha nem voltam híve a távcső állandó jellegű leszedegetésének, inkább a vadászati körülményekhez igazítható, variábel, azaz változtatható nagyítású céltávcsöveket pártolom. A távcsőszerelék ennek ellenére oldható, megbízható, jó minőségű. Csupán érdekességként jegyzem meg, hogy a csőfartoldathoz három csavarral rögzítendő alsó rész acéljának nyersanyagát maga a Chapuis gyár biztosítja, így nincs anyagkülönbség, tehát teljesen azonosak a hőtágulás stb. anyagtulajdonságok - hát ennyire figyelnek az "apróságokra"!

Fontos, rendkívül praktikus dolog a gyakorlat szempontjából, hogy a céltávcsővel együtt szerelt cső hossza megegyezik, a cső nélküli fegyver hosszával, azaz kompakt módon egy akár a vegyescsövű fegyverek szállítására kialakított fegyverkofferban is szállítható - leszerelt csővel.

Az a néhány hónap, amíg a fenti tesztfegyver a rendelkezésemre állt, meggyőző volt számomra. Könnyen, pillanatok alatt meg lehetett szokni kezelését, elsütését, biztosítóját, agyazását. A nyári vadkárelhárítások alkalmával, akár lesről akár cserkelésről volt szó fényesen bevált, kellemes, kompakt, praktikus, esztétikus vadászfegyver, amely valós műszaki értéket képvisel. A jövőben a golyós vadászfegyverek területén - nem csak a billenőcsövűek vonatkozásában - kétségtelenül számolnunk kell a franciákkal, de a Chapuis-ra mindenképpen érdemes odafigyelnünk.

Simon Szabolcs
Szeleste

2006. augusztusa

(A szerző az OMVK Vas megyei területi szervezetének titkári teendőit látta el az elmúlt évi választásokig. Mind a megyén belül, mind a megyehatárokon túl elismerték szakmai felkészültségét, emberi tisztességét, idősebb és fiatalabb vadászkollégák közt köztiszteletnek örvend még ma is. Munkája során mindig is a segítő szándék, a jogszabályok ismerete és betartása jellemezte. Véleményét mindvégig nyíltan vállalta - szakmai felkészültsége erre joggal ad alapot  - ami végül is kamarai pályfutásának végét okozta. 

Punk János) 
 

 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség