Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Fegyverrovat, vadászvizsga
Fegyverrovat, vadászvizsga : Hidegbelövés

Hidegbelövés

Tóth Attila László  2005.03.06. 21:22


Hidegbelövés.

 

Mivel a fórumon többen feszegették a témát, ezért most megosztom szigorúan csak a szakmai tapasztalatomat eme készülékekkel kapcsolatba.

 

Apáink is előszeretettel használták ezt az „optikai” megoldást, de akkor ez a szemből és a puskacső végigtekintéséből állt. Illetve a leleményesebb vadász alkalmazta a töltényhüvely kis fúróval való átfúrását központosan, valamint a csővégbe is egy megfelelően illeszkedő fúrt idomszert használt. Ennek a két eszköznek és a szem használatával nagyjából elvégezték a belövést. Ez a módszer szerintem még szükség esetén sem ad megfelelő biztosságot ahhoz, hogy megnyugtatóan menjünk ki a területre, és ne mocskoljuk meg a vadat.

Sajnos a mai „korszerű” kereskedelemben kapható optikai és lézer hidegbelövő készülékek is egy nagy túrót érnek a gyári formájukba!

Elsőnek az elvvel foglalkoznék, hogy miért minősítem le a készülékeket!

Minden céltávcsővel szerelt golyós fegyvernek más a csőhossza, más a céltávcső és a cső közti távolság (szerelék magasság), valamint más a lőszerek ballisztikája is. Ez a négyes hatás miatt a hidegbelövő készülékek gyári formájukban használhatatlanok.

Az optikai belövőről annyit, hogy két eszközből tevődik össze. Van maga az optikai eszköz melyben egy rácsos szálkereszt látható, de csak a céltávcsőn keresztül, valamint az ehhez tartozó kalibertüske, amely lehet fix kaliberű vagy kónuszos, tehát állítható, rögzíthető.

A fix negatív tulajdonsága, hogy már gyári állapotában jóval űrméret alatti és a csőben való rögzítése sem megfelelő, mert egy gyenge drót rugó van bevésve a kalibertüskébe.

A kónuszossal a gond az, hogy a hármas kónuszosan záró fejnél nem tudható, hogy behelyezéskor melyik fog valamelyik huzagba beleesni, tehát a rögzítése is eltolt lesz!

A készülékben található rácsszerkezet pedig központos, de mivel!?

Most megosztom mindenkivel, hogy mégis, hogyan lehet eredményessé tenni az optikai hidegbelövő használatát.

Én még a honvédségi múltamból kifolyólag beszereztem az ott használt fordított képet adó, prizmás hidegbelövő készülék 7, 62mm-es kalibertüskéjét, amely teljesen megbízható, megfelelő kaliberű és több ponton laprugó végzi a csőben való megfelelő rögzítést. Ezt a kalibertüskét alakítottam át, hogy fogadja a Tasco ( Akah) optikai hidegbelövőt. Majd a saját fegyveremhez központosítottam a hidegbelövő rácsos szálkeresztjét. Természetesen a belövés után.

Ennek folyamata, hogy a hidegbelövő kisebb optikai részénél letekerhető az optikavédő gyűrű és alatta található egy körmös gyűrű, melyet ki kell lazítani és ezt követően látható 3 vagy 4 szálkereszt állító külső csavar, melynek segítségével mindenki beállíthatja saját céltávcsövéhez a rácsozott szálkeresztet. Tehát, hogy használatkor ténylegesen a középen legyen látható a rácsszerkezetbe a céltávcső szálkeresztje. Majd ennek végeztével a szálkeresztet rögzítő gyűrűt vissza kell rögzíteni, és a kupakot felhelyezni.

Én vezetek egy számítógépes nyilvántartást minden megrendelőmről, amely tartalmaz minden adatot.

Fegyver kaliber szám, típus stb., lőszer márka, súly, optika, szerelék stb. Ennek oka az, hogy már előfordult, hogy a megrendelő visszahozta a fegyvert, hogy nem megfelelő volt a belövés, mert folyamatosan hibázik. Természetesen a nyilvántartásból kiderült, hogy sem a céltávcső, sem a szerelék nem azonos azzal, amellyel a belövés el lett végezve. Na kopp!

Továbbá a nyilvántartás tartalmazza a hidegbelövés optikai regisztrálását is, ennek az az előnye, hogy elesés, hibázás, stb. esetén nem törvényszerű azonnal a lőteret igénybe venni, hanem az optikai készülék és a nyilvántartás alapján ellenőrizhető a fegyver és céltávcső összhangja. Jelenleg a kalibertüském egyelőre csak a 7, 62mm fegyverhez és természetesen az alábbi fegyverekhez megfelelő: 30-06, 308, 300 stb.

Én így eredményesen használom a készüléket!

A lézeres készülék a gyári mivoltában szintén használhatatlan! Szintén a felsorolt okozatok miatt.

Természetesen engem is foglalkoztat a lézer használata a belövés elősegítésére, és már van is több ötletem a megoldásra, csak időm nincs a kivitelezésre. Egyelőre az optikai átalakított jól bevált!

A mágnesest nem ismerem, de ha olyan, mint a sörétes fegyverre, csővégre, sínre, felhelyezhető mágnes rögzítésű „világítós” célgömb, akkor egy nagy kalap sz… ! Már több esetben lövés után kellett keresgélni a készüléket, mert annyira ledobta a lökési energia a cső végéről. Aki kitalálta azt ültetném a cső végére célgömbnek!

Na az ilyen készülékek a dömping cikkek, vadászt bolondító, pénzt kidobáló, de ténylegesen használatra alkalmatlan giccsek. Ilyen a szálkeresztet megvilágító, céltávcső objektív lencséjére helyezhető, megvilágító eszköz. (gyártót nem említek!)

Egy dolgot tudomásul kell venni, hogy a lövéskor a legtöbb energia a céltávcsőre, szerelékre és a lövőre hat.

Tehát ami elmozdulhat az el is fog, ha nem megfelelő szilárdságú!

Következő témám a Fehován elsőként bemutatott francia golyós vadászlőfegyver elméleti szakmai ismertetése, elemzése lesz!

Tisztelettel:       Tóth Attila László

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség