Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Fegyverrovat, vadászvizsga
Fegyverrovat, vadászvizsga : Chalanger vadászfegyver Magyarországon!

Chalanger vadászfegyver Magyarországon!

Tóth Attila László  2005.03.31. 19:47


Mint említettem előző cikkem végén, most beszámolok röviden egy új fegyverről.

 

Ez a francia gyártmányú fegyver most először mutatkozott be a Fehován, és felkérés alapján elvégeztem a fegyver elméleti tesztelését, bevizsgálását.

Mivel a név nem sokat mond az olvasóknak, és katalógusokban sem nagyon található a fegyver, ezért hasonlítom egy másik fegyverhez, mely szerkezetileg és működésileg majdnem azonosnak tekinthető a Chelengerrel.

Ez pedig a KR 1-es Merkel.

A fegyver külsőleg és belsőleg, szerkezetileg tetszetős, nem található rajta megmunkálás során keletkező gépi és kézi hibanyom. Tehát nagyon kidolgozott fegyver.

A fegyver érdekessége, a zárszerkezet, melynek felépítését tekintve Mauser mozgatásúnak tekinthető, zárolása is hasonló azzal a kivétellel, hogy nem két, hanem három reteszelő test található a zárfejen.

A fegyver cserélhető csövű, de a cseréhez ennél a típusnál nincs szükség semmilyen szerszámzat igénybevételére, minden kis kézügyességgel egyszerűen és biztonságosan cserélhető.

Természetesen a csőcsere esetén zárfejet is kell cserélni ha szükséges, ill. tárat is, de csak nagy kaliber eltérés esetén. Mivel egy tár alkalmas több kaliberű lőszer befogadására és adogatására is. Ennek megfelelően a táron megtalálható a fogadásra képes kaliberek megjelölése.

A fegyvercső cseréje egyszerű, az előagy alatt található egy darab rögzítő csavar fülecskéjét kell kiakasztani és elforgatni addig, míg oldásra nem kerül a cső az agyazástól.

A csavar az agyazásba rögzített elveszés ellen!

A zárszerkezet működése első látásra ismeretlennek és szokatlannak tűnik, pedig hagyományos és nem új találmány az elv. A furcsaság első nézetre az, hogy a zárszerkezet mozgatásakor, töltés-ürítéskor a felső zárszerkezet fedele is röviden azonos irányba mozog a zárszerkezettel.

Ettől különleges a fegyver, de ez a megoldás szintén megtalálható a Merkel KR 1-es fegyveren.

Zárolása, reteszelése megbízható. Nem egyenes zármozgatású a fegyver !

Cső csere esetén a zárfejet is cserélni kell, és ez a mozzanat az, melyik nem megszokott. Természetesen itt sincs szükség szerszámzat igénybevételére. Nekem ez a mutatvány első nekifutásra öt percbe tellett, de hozzá kell tennem, hogy senki nem árulta el a megoldást!

A zárszerkezet hátsó részénél, a kar tövénél található egy kis gomb, melyet benyomunk és a zár hátsó részét jobbra, elfordítjuk.

Ekkor a zártestből kihúzható komplett az ütőszeg a rugóval, majd a zárfej előtt található nagymérető zárfejet rögzítő csap kivétele után a zárfej könnyen cserélhető.

Sajnos tovább tart leírni, elmondani, mint ténylegesen végrehajtani, tényleg nagyon egyszerű.

Itt megjegyzem az első és talán utolsó hiányosságot, amit sikerült felfedeznem a fegyveren.

Zárfejen nem található a kaliberjelölés! Ez természetesen nem hibája a fegyvernek, de érdemes foglalkozni a kérdéssel, mert ha nem is balesetet, de kellemetlenséget okozhat a nem megfelelő zárfej alkalmazása. Ez esztétikai hiba, hiányosság és glavírozással megoldható!

Én mindig előnyben részesítettem az acél fegyvereket, nem kedveltem sem, a műanyag sem az alumínium alkalmazását a fegyveren, de nekem is be kell ismernem, hogy fejlődik a technika és igen is megbízható fegyverek, fegyveralkatrészek készíthetők az ilyen anyagokból is.

Meggyőzésem Ausztriában történt, mikor még az újdonságnak számító Clock maroklőfegyveren ugrálhattam és egy terepjáró segítségével is többször sikeresen átmehettem rajta.

Természetesen a fegyvernek semmi gondja nem lett!

Ezt a kitérőt azért tettem, mert a Chelenger fegyver tokozata alumínium ötvözet, és a zárszerkezet fedél csúszkáló része is. Mivel a főbb alkatrészek igényes fegyveracélból készültek ezért megbarátkoztam azzal, hogy igen is, van létjogosultsága más anyagnak is a fegyveren.

Az űrtechnológiában is előszeretettel alkalmazzák az alumínium anyagokat, pedig ott igazán van igénybevétel!

A fegyver elsütőszerkezete, egybillentyűs és gyorsítós. Elsütése gyorsítóval szerintem megegyezik a Mannlicherével, tehát tényleg finom!

Még nem említettem, de az elsütőszerkezet is komplett kivehető! Pld. karbantartás címén.

A zárszerkezet és zárszerkezet fedőrésze szintén egy a tokozat jobb oldalán található gomb benyomása után kivehető, hátrahúzható. Itt a megszokott módon az elsütőbillentyűt is meghúzva kell tartani, valamint a zárszerkezet karját függőleges állásban kell hátrahúzni.

Céltávcső szerelékről annyit, hogy gyárilag alkalmas a bilincses és sínes céltávcsövek fogadására.

Érdekesség a szerelék fegyverre történő rögzítésében a töltényűr felett található hármas rögzítésű,(lóhere levélre hasonlító) aljzat megléte, valamint a két sin a hármas kiképzés két oldalán. Ez az oldható szerelék a fegyverre csak a töltényűr felett rögzítődik, de ott összességében öt ponton! Szerintem megbízható a szerelék rögzíthetősége a fegyverre, de azért nem javaslom, hogy a fegyvert a céltávcsőnél fogva cipeljük! Azért is, mert nem illik, valamint az nem fogantyúnak lett tervezve.

A fegyver agyazása tetszetős, szépen kidolgozott, különböző mintázatú. Az agyazásról ennyit, mert nem a szakterületem!

 

Végezetül összegzésnek:

-           a fegyver a szokványostól eltérő kinézetre, de hagyományos működési elvű, megbízható,

szerkezetileg igényesen kidolgozott, esztétikus, kellemes fogású, karcsú fegyver.

-           több kaliber átalakítására alkalmas, rövid időn belül, de ez nem megy a megbízhatóság,

biztonságos használat rovására.

-           céltávcső szerelék rögzíthetősége megfelelő, nem rendelkezik hiányossággal.

-           biztosító szerkezete a zár hátsó részén található, kicsit gyári állapotában szoros, de legalább

nem hangos.

-           elsütő szerkezete igényes, mechanikailag szépen kidolgozott, megbízható.

 

A fegyver elméleti tesztelését felkérés alapján, mint külsős végeztem el, nem kaptam a fegyverről semmiféle leírást, elbeszélést. Csupán a saját szememre hagyatkoztam, nem befolyásolt sem, anyagi sem emberi tényező! Ezt azért közöltem az olvasókkal, hogy a szakmai korrektségemet fenntartsam!

Köszönet a forgalmazó cégnek, hogy lehetővé tette részemre, egy nem szokványos fegyver kézhezvételét, bevizsgálását! Bízom benne, hogy legközelebb gyakorlatban is ellenőrizhetem a fegyver tudását.

 

Tisztelettel: Tóth Attila László

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség