Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Az aranysakál
Az aranysakál : 2. A dél felöl történő bevándorlás mellett milyen okok miatt jelentkezett ez probléma pont azokban megyékben?

2. A dél felöl történő bevándorlás mellett milyen okok miatt jelentkezett ez probléma pont azokban megyékben?

  2013.05.15. 21:03

A kérdés folytatása: A megtelepedés és robbanás szerű elszaporodás összefüggésben lehet-e az adott terület vadsűrűségével, s ha igen mely vadfaj befolyásolja ezt leginkább?


Dr. Heltai Miklós és "csapatának" válasza:

Az állatfajok elterjedését (beleértve a területfoglalást és a fennmaradást) az élőhelyek minősége, a búvóhelyek, a táplálékforrások, a konkurensek, a nagyobb ragadozók jelenléte határozza meg. Az aranysakál megtelepedéséhez nagyon fontos a sűrű takarást, búvóhelyet adó élőhely. A faj a nyílt, tisztán mezőgazdasági (intenzíven művelt) területekről általában hiányzik. Ezt többek között a hazai elterjedési adatokkal, az akusztikus állományfelmérés eredményeivel (hazánkban és Szerbiában), valamint ázsiai és görögországi rádiótelemetriás vizsgálatokkal lehet igazolni. A másik fontos szempont a táplálékforrások jelenléte. Amíg a prédafajokra gyakorolt hatás esetében a táplálkozásbiológiai vizsgálatok eredményei csak nagyon korlátozottan használhatók (ugyanis a ragadozó szemszögéből adnak információt), addig a táplálékforrások fontosságának megítélésében kifejezetten jól alkalmazhatók. A táplálkozás vizsgálatok eredményei ugyanis elsősorban azt mutatják meg, hogy a sakál számára mely források fontosak, melyek nem. Ez alapján egyértelmű, hogy a sakál számára, a legfontosabb táplálékforrást – nem csak hazánkban – a kisrágcsálók, közülük is a mezőgazdasági kártevő mezei pocok jelentik. A kétezres évek elején az Ormánságban, Kétújfalui környékén mért (nem becsült , és nem vélt!) kisemlős biomassza (négyzetkilométerenként 100-500 kg), a legnagyobb mennyiségű táplálékforrás volt, mely nagyobb mennyiségű, mint a gímszarvasé, vagy a vaddisznóé, vagy éppen az őzé. Azaz a megtelepedést a búvóhely és a kisrágcsálók bősége befolyásolta elsősorban, vélhetően számos kisebb jelentőségű és nem ismert tényező mellett.

Üdvözlettel: Heltai MiklósJung Jenő és csapatának válasza:

 

Tisztelt Vadásztársak!
 
A bevándorlás valószínűleg, és legfőképp a délszláv háború miatt és közben történt. Az állandó fegyverropogás, aknák robbanása és a természetes élőhelyén való mindennapos zavarás elől menekült, keresztülúszva a sebes folyású Dráva folyót, Magyarország déli területére. Kiváló élőhelyet, nyugalmat, jó búvóhelyet és megfelelő mennyiségű táplálékállatot talált. Az első időkben, mikor állománya még elenyésző volt, főleg egeret, pockot, rovarokat és elhullott vad, illetve háziállat tetemeket fogyasztott. Érdekes megfigyelés, hogy az őszi-téli, kora tavaszi időszakban, a gyomortartalmak vizsgálatakor, majdnem mindegyikben találtunk kukoricát is. Tehát a számára emészthetetlen táplálékot is felveszi, ha nem talál mást. Legfontosabb, gyomrának megtöltése. Sovány sakált eddig még nem figyeltünk meg! Szarvasoknak kivitt silókupacon is láttunk lakmározó aranysakál családokat. A vaddisznók számára fenntartott szórókat is rendszeresen látogatja. Itt természetesen a rágcsálók száma is magasabb számú és egy-egy malacot is könnyű elcsenni a gyanútlanul táplálkozó kocák játszadozó, elcsellengő szaporulatából.
Hirtelen történt elszaporodása egyértelműen kapcsolódik a nagyvadállomány nagyságához, sűrűségéhez. Ezt kiváló érzékkel, hamar felmérte és ezeket a területeket sűrűbben lakja, itt populációja magasabb. Legelőször az őzet „pusztította” ki. A frissen született gidák elfogyasztásával, körülbelül tizenöt év alatt képes volt szinte nullára redukálni, eltüntetni az általa nagy létszámban használt területrészekről. Későbbi megfigyeléseink igazolták, hogy felnőtt, egészséges őzet is elfog.
A többi nagyvad szaporulatát (szarvasborjú, dámborjú, vadmalac) sem kíméli jó ideje. Sok megfigyelésünk van, ezen vadfajok, főleg fiatal egyedeinek nyugtalanításával, gyérítésével kapcsolatban. Valószínű, hogy ez a viselkedése az egész ország területére nem általánosítható. Ezért hangsúlyozom, hogy ez a délnyugat magyarországi, erdősült, csülkös vad lakta egységek véleménye, tapasztalata. A róka elhagyta a kétszer, sőt, sok esetben háromszor nagyobb testű sakál által birtokba vett, korábbi élőhelyét.
 
Vadászüdvözlettel: Jung Jenő

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
 
Még nincs hozzászólás.
 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség