Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Az aranysakál
Az aranysakál : 5. Az első észleléseket követően mennyi idővel következett be az első elejtés, s mennyivel később jelent meg az első szaporulat,

5. Az első észleléseket követően mennyi idővel következett be az első elejtés, s mennyivel később jelent meg az első szaporulat,

  2013.07.12. 07:08

Vagyis milyen gyors volt az expanzió?


 

Dr. Heltai Miklós és "csapatának" válasza:

Az első észlelések meghatározása azért nehéz, mert a megjelenés/betelepedés valószínűleg két hullámban következett be. A hetvenes évek végén-nyolcvanas évek elején ugyanis voltak már igazolt észlelések. Összesen 4 db fiatal hím bizonyítópéldány került akkor elejtésre, amelynek adatait Demeter András közölte. Ezután a kilencvenes évek elején nem csak a Somogyban és Baranyában, hanem 1992-ben Tiszacsegén is volt igazolt elejtés és a Hortobágyon is megfigyelés. Magam az első fényképet válaszadó társamtól Jung Jenőtől kaptam (amit ezúton is köszönök Neki!). A fényképen egy sakál és egy róka feküdt egymás mellett a terítéken. A kilencvenes évek elején a Dráva síkon és Somogyban többfelé észlelték jelenlétét. A kérdőíves felmérések során először 1997-ben 4 Dunántúli vadászterület jelezte az aranysakál megfigyelését, de 1998-ban már érkeztek Bács-Kiskun megyei észlelések is. Ugyanakkor mind az észlelések, mind a teríték többsége (a terítéknél ez 90% feletti arányt jelent) Somogy-Baranya és Bács-Kiskun megye területéről érkezett. Bár a populáció és a teríték többsége ma is ezekről a helyekről kerül ki, de a sakál az ország egyre nagyobb területein jelenik meg. A becslési és teríték adatok mindenki számára ismertek és hozzáférhetőek az Országos Vadgazdálkodási Adattár honlapján (www.ova.info.hu). Ezeken a központi elterjedési területeken az akusztikus állománybecsléssel már 2004 és 2006 között is becsültünk a rókáét meghaladó állománysűrűséget, de elterjedési területében és országos összesített terítékében és becsült állományában ez inkább csak 2007-2008-tól figyelhető meg.  

Üdvözlettel: Heltai Miklós

Jung Jenő és csapatának válasza:

Kedves Vadásztársak!

 
Nem elég hangsúlyoznom, hogy válaszaink, pusztán megfigyelések sorozatára, nem pedig tudományos, vizsgálatokon alapszanak. Említett kollégáimat minden esetben megkérdezésre, véleménynyilvánításra kérem fel. Így alakul ki általában egyes szám első személyben adott válaszom.
1992-ben észleltük az első példányt. 1993-ban, egy disznóhajtáson már három darabot ejtettek, külföldi vendégek. Meg voltak győződve, hogy rókára lőttek.
Tehát az első szaporulat már 1993-ban jelentkezett, mert az első három darabot, egy hat fős „csapatból” lőtték. A két felnőtt egyeden kívül négy darab jól „kinőtt”, anyányi példány volt (december). Következő évtől kezdtük észlelni szaporodását, terjeszkedését. Ekkor még nem volt érezhető a nagyvad (őz) gyérülése. Mindig újabb és újabb, számára alkalmas területrészeken jelent meg. Populációja nőtt, ennek következményeként, terjeszkedett állománya. Robbanásszerű elterjedéséről talán akkortól beszélhetünk, mikor már a szomszéd vadgazdálkodók is panaszkodtak. Ez megjelenése után nyolc évvel később volt. Ekkor már Gemencen is elesett az első aranysakál. Megjelenése, első észlelése után néhány évvel, a Dél-dunántúlon, kevés vadgazdálkodási egység volt, ahonnan ne jelentették volna megjelenését, jelenlétét, nagyvadban történt károkozását. Negyven kilométerre lakó hivatásos kollégám fényképe egyik vadászújságunkban öt darab, lesről elejtett egyeddel szerepelt. Ekkor már a két-három darabos teríték nálunk sem volt ritka, egy-egy alkalommal, ha a vadászat körülményei kedvezőek voltak.
Terjeszkedése, hódító törekvése egyértelmű, természetes ellenség híján, egyre távolabb és távolabb jelenik meg, és a családoknak táplálékban gazdag új élőhelyekre, területekre van szükségük. Természetesen megfelelő búvóhellyel és párosulva. Szinte az összes magyarországi megyében ott van. A Szlovák és Osztrák szakemberek megfigyelései alapján is kaptunk híreket, hogy náluk is megjelent (nem hivatalos, nem bizonyított adat). Ausztriában autópályán is ütöttek már el e fajból. Egyelőre alsó-ausztriában.
 
Vadászüdvözlettel: Jung Jenő

 

Még nincs hozzászólás.
 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség