Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Az aranysakál
Az aranysakál : 7. Az aranysakál vadászata estében mely vadászati módok és mely napszakok a leg eredményesebbek?

7. Az aranysakál vadászata estében mely vadászati módok és mely napszakok a leg eredményesebbek?

  2013.07.24. 05:21

Milyen különbség figyelhető meg a sakál napi aktivitásában az egyes évszakokban? Van ebben különbség?


Dr. Heltai Miklós és "csapatának" válasza:

Nem szeretnénk abba a hibába esni, hogy olyan dologról adjunk válaszokat amivel nem foglalkozunk. Sem én, sem kollégáim nem vagyunk gyakorló vadászok. Az erdőt járjuk, és igyekszünk megismerni abban minél több mindent. Görög, szerb és részben magyar tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy a sakál csapdázása ládacsapdával nem lehetetlen, de nem is hatékony. A hurok elvén működő élvefogó csapdákkal a befogás hatékonyabb, de az ilyen csapdák hazai használata jogi agályokat vett fel, amiket jó lenne mihamarabb rendezni. Az utóbbi években terjedő őlőcsapdákkal is sikeresen csapdázhatónak tűnik a faj.

Üdvözlettel: Heltai Miklós

 

 

 

 

Jung Jenő és csapatának válasza:

 

Tisztelt vadásztársak!
 
Rátértünk a sakál vadászati módjaira. Először a csapdázásról. Az összes engedélyezett módon megpróbáltuk létszámát csapda használatával is gyéríteni. Élve fogó, élő csalival ellátott nagyméretű, ún. ketrec csapdával egyetlen darabot sem tudtunk fogni, túlzott óvatossága miatt. Egyéb csapdákkal sem volt túl nagy sikerünk. A sakál nem róka. Teljesen más a viselkedése, szokásai, és ami a lényeg: hihetetlenül gyanakvó és óvatos. Vadászati módjai közül, legeredményesebb a les vadászat. A hajnali les, amikor megkésve éjjeli portyázásáról igyekszik visszatérni búvóhelyére. Ekkor, valószínű az éjszakai nyugalom, vagy a jóllakottság miatt kissé óvatlanabb, mint este. A késő esti lesek is eredményesek lehetnek, sokszor teljesen váratlan területrészeken és időpontokban találkozunk vele. Éjszaka, ha van egy kis holdsegítség, nyíltabb helyekre is kimerészkedik, itt is elejthető. Vaddisznóhajtásban jól megy előre, „kis” termete miatt azonban általában elhibázzák, kevés kerül ilyenkor a teríték elejére. Sokan rá sem lőnek, összetévesztik a hajtó kutyákkal. Mire felismerik, már késő.
Nyúlsírással behívható, de csak erdőben. Olyan gyorsan ott terem a hívás helyén, hogy ilyenkor alkalmasabb sörétes puskát használni. Nyílt területre kihívni, legalábbis felnőtt, idősebb példányt nem lehet. Eredményesen lehet, a még tapasztalatlan, egerésző, azévi kölyköket, gabonatarlókon, lekaszált réteken várni. Néha több darab is elejthető az alomból egy időben olyankor. A fiatalok jól jönnek az egércincogásra is. Vadászattal állománya látványosan nem csökkenthető.
Napi aktivitása sok tényező függvénye. Sokkal inkább az éjszakai órákban mozog. Eltérően a rókától, amelyet sok esetben nappal is láthatunk. Első és legfontosabb számára a táplálékszerzés. Azért a tavasztól, őszig terjedő időszakban ritkábban látjuk. Kölykezés idején, egy ideig még hangját sem hallatja. Titokban tartva ezzel is rejtekhelyét. Este későn indul, hajnalban korán visszatér vackára. A nyári, magas vegetáció miatt egyébként is csak korlátozott részeken figyelhető meg. Érdekes módon a szeptemberi szarvasbőgéskor gyakran már délután is látható, mintha tudná, hogy ilyenkor nem rá vadásznak. Télen aktívabb, a szűkösebb táplálék kínálat miatt. Akkor és koslatása idején, ami január végén, februárban van, többet van talpon, ezért ilyenkor könnyebben vadászható.  
 
Vadászüdvözlettel: Jung Jenő

2 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2013.08.27. 12:42
Peroktáv Vadásztársaság

Vadásztársaságunk 3500 hektár nagyságú területe Békés megye északi , Hajdú-Bihar megye déli határán található. Aranysakált előzőleg nem észleltük és még csak nem is sejtettük jelenlétét. A környező vadásztársaságoknál már mindenhol volt észlelés és kilövéses elejtés. A  fogás helye  sík (saját területünk  kb. 8 %-os erdősültségű ) mezőgazdasági terület.  A vadászterületünk határától  nem messze horgásztavak, gyékényessel, nádasokkal szegélyezve találhatóak ebből az irányból érkezett és a határtól kb. 500 méterre felállított nagy, m³-es ládacsapda, (alul galamb élőcsalival) ejtette rabul alkonyattájt  (Pár órával előtte jártunk arra, akkor még üres volt a csapda),  a kifejlett kan ivarú aranysakálunkat.

Mivel  immár második elejtett egyed a területünkön, nyugtázható jelenlétük, még ha eddig nem is tudtunk róla.

                                                                                                                                                    Gergely Sándor vadászmester Peroktáv Vadásztársaság, Szeghalom

http://youtu.be/n6D8L0HAudg

Idézet
2013.07.26. 00:21
Besemiki

Természetvédelemmel foglalkozom, sokat járok terepen. A akál hangját sokkal többször lehet hallani, mint magát az állatot látni. Hihetetlenül óvatos és gyanakvó. Lesről fotózni is elég nehéz. Néha szerencsés esetben azonban "össze lehet futni" vele, akár pár méteres távolságban is. A "Va Magyarország" forgatócsoportja tudna mesélni arról, hogy mennyire nehéz a sakált lencsevégre kapni. A hangját hajnalban és szürkület előtt hallottam a legtöbbször, általában rövid ideig és ilyenkor találkoztam a legtöbb állattal is. Télen kicsit többet mozog és talán nap közben is többször látni. A vadászati módokról nem tudok nyilatkozni, nem vadászom.

 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség