Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Jágerblogger
Jágerblogger : Terítéken az őz

Terítéken az őz

  2015.04.01. 20:19

(Vész szignál, de nem vadászkürtön)


 

Eddig több, mint félszáz pontosabban - 54 őzdögöt szedtek össze a orosházi Dózsa Vadásztársaság  területén, és teljes a hírzárlat, pedig az első észlelésektől már egy hét is eltelt. „Alul” azonban mégis kiszivárog minden, és egyre büdösebb az egész. (Egyébként két aranyérem „gyanús” bak is akadt köztük.) Egy árva fotó, vagy híradás sem jelent meg róla. Nincs semmi  különös felháborodás, az illetékesek hímeznek, hámoznak, különböző ürügyekkel kibújnak a válaszadások elől. A dögök pedig sajnos makacs tények, önmagukért beszélnének, ha tudnának. És főleg, ha hagynák, de nem hagyják.  
         Ha ez a mi szakmánkban nem egy közérdekű kérdés, akkor vajon mi a jó fene volna az? Pedig állítólag lázasan vizsgálják is a dögöket. Állítólag a pockok elleni védekezés okán, egy mezőgazdasági Kft. vezérének és tettes társainak támadt orbitális agymenése, amely szerint az engedélyezett Redentin helyett – ami egyébként szintén nem valami természetbarát egészségjavító   „vitamin” volna - a pockok ellen egy csak zárttéren használható patkányirtó szert vetett  be, vagy 170 hektáron.( Mezei  nyúl áldozatokról még nem tudunk, de azokat jóval nehezebb is megtalálni.)
          Az ártatlan áldozatok  száma enyhén szólva „tetemes”, eléri egy átlagos vadásztársaság éves őzterítékét. A kettős mérce  persze itt is tetten érhető, mert, ha mondjuk egyetlen parlagi sas pusztult volna el netán szerelmi  bánatában, az már rég az újságok címlapjára került volna. Ilyenkor  a rendőrség lázasan nyomozni kezd, elkövetőket keresgél, sőt a - méregkereső kutyákat is bevetik.
          Ha nincs meg a tettes, akkor biztos a vadászok voltak – mondják - egyfajta „nyugtatóul”. Nemrégiben  a Vajdaságban – megrázó  képekkel tarkítva - ennek a fele mennyiségű lemérgezett őztetem borzolta   a kedélyünket. Persze az is  szörnyű volt, de a hülyeségért és a felháborító felelőtlenségekért  azonban – úgy tűnik - nekünk soha nem kellett a szomszédba szaladgálni. Sajnos bőven el vagyunk látva ilyesmivel hazai földön is. Ez a  nyúlfarknyi híradás is szeretné azt szolgálni, hogy a neten közzétéve  ne lehessen eltussolni, elsikálni ezt a döbbenetes emberi pusztítást. Mert tavaly – sokan tudják – a mezei nyulakon kívül számos védett fajt is beküldtek vizsgálatra, semmi különösebb nem történt.
          Közérdek, hogy a törvény   erejénél fogva az ilyen és hasonló tetteikért feleljenek azok, akik  ezt a példátlan természetellenes   gaztettet elkövették. Van természetvédelmi, vadvédelmi és számtalan   egyéb bírság, sőt a jogszabályban rögzített, a vadban okozott kár kötelező megtérítéséről  már nem is szólva. Csak így lehetne elejét venni a zakkant agyú – remélem kissebbség - további elképesztő kártevéseinek. Mert normális ésszel ez nem követhető. Az már persze maradjon költői kérdés, hogy hol vannak ilyenkor a  „sötét zöldek”, az emberszagú állatvédők, akik egy jogilag vitatható  elkóborolt bért folyvást verhetik  a tam-tamot? Tudom, hogy a globálisan veszélyeztetett bálnák sok ezerszer   nagyobb gerinces emlősállatok, de mit csináljunk, ha nekünk a tengerek krónikus hiánya miatt „csak” a tíz körömmel  megvédendő őzeink maradtak?

Homonnay Zsombor
Jágerblogger

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
 
Még nincs hozzászólás.
 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség