Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
SAJTÓFIGYELŐ
SAJTÓFIGYELŐ : Az emberi vadászat legkorábbi bizonyítékait találták meg

Az emberi vadászat legkorábbi bizonyítékait találták meg

  2013.05.15. 21:23

Egy tanulmány szerint az egy évtizeddel ezelőtt a kenyai Viktória-tónál megtalált, halmokba rakott állati csontmaradványok emberi őseink dögevésre utaló nyomainak és vadászatának első bizonyítékai, amelyek kétmillió évre nyúlnak vissza, mintegy 200 ezer évvel megelőzve az eddigi legkorábbnak hitt, a tanzániai Olduvai-szurdokban felfedezett leleteket.


Állati csontok és a hominidák által használt eszközök ezrei utalnak arra, hogy mintegy kétmillió évvel ezelőtt a korai ember már élt a vadászat, illetve a dögevés adta előnyökkel. A PLOS ONE amerikai tudományos lapban publikált tanulmány azon elképzelést húzza alá, hogy az ősi húsevés nagy változásokat hozott a Homo nemzetség életében.

„Nagyjából abban az időben – tehát kétmillió évvel ezelőtt – hatalmas változásokat fedezhetünk fel az emberi maradványok között az agyméret növekedését illetően, továbbá őseink egy része ekkor hagyhatta el Afrikát, s vándorolt Eurázsia térségébe” – mondta Joseph Ferraro texasi régész, a tanulmány egyik szerzője, aki szerint a húsos ételek biztosíthattak energiát a nagy átalakulásokhoz.

A húsevés legkorábbi bizonyítékai eddig a tanzániai Olduvai-szurdokból származtak, az ott megtalált fosszilizált maradványok 1,8 millió évvel ezelőttre nyúltak vissza. Azonban hozzá kell tenni, hogy a régészeti leletekből nem mutatható ki egyértelműen, hogy vadászatról vagy dögevésről van szó, mindez csupán egymillió évvel ezelőtt választható ketté, magyarázta Ferraro.

Hogy pontosan mi is okozta őseink testének nagy változásait 1,9 millió évvel ezelőtt, még mindig rejtély övezi. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a hús miatt nehezebbé váló étrend tette lehetővé a változásokat, míg egyes szakemberek úgy vélik, nem csupán az állati hús, hanem a főzés megjelenése tette őseinket emberré.

Több mint egy évtizeddel ezelőtt a kenyai Viktória-tó iszapos partjánál egy állati csontokból álló halom tetején több ezer kőeszközt találtak. A kanjerai helyszínen talált leletek kétmillió évesek, s annak bizonyítékai, hogy őseink a lombos erdők helyett inkább a füves pusztán érezték jól magukat. A leletek között tucatnyi kecske méretű gazellamaradványt találtak. Ezenkívül olyan csontokra is bukkantak, amelyek meg voltak jelölve, ezeket az eszközzé alakított maradványokat a húsok és a szervek eltávolítására használhatták – fejtette ki Ferraro a LiveSciencenek.

A bizonyítékok ezen kombinációi a szakértők szerint azt sugallják, hogy az állatokat valószínűleg levadászták, s nem csupán a megtalált tetemeiket fogyasztották el. A helyszínen nagyobb, gnú méretű antilopok repedt koponyáit is megtalálták, a kutatók pedig arra a következtetésre jutottak, hogy az ősi hominidák gyűjthették be ezeket a maradványokat. „A dögevők, mint például a hiénák úgymond 'feldolgozták' a tetemek nagy részét, ám a fejet mindig érintetlenül hagyták, mivel nem tudták feltörni, hogy az agyhoz hozzáférjenek” – mondta Ferraro.

A kutatócsapat azt feltételezi, hogy a korai emberek begyűjtötték ezeket a kiselejtezett állati fejeket, majd megtörték a koponyacsontot, hogy hozzáférjenek a zsíros, tápláló, energiában gazdag agyhoz. Mindez jelentősen hozzájárulhatott őseink testi változásaihoz. Azonban mindezidáig a kutatók nem találták meg a titokzatos vadászokat, s csak találgatni tudnak kilétükre. Valószínűleg a szavannai életmódhoz alkalmazkodott, felegyenesedett emberekről van szó, talán a Homo erectus vagy annak közvetlen elődjét kell keresni, mondta el Ferraro.

Forrás: Múlt-kor

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
 
Még nincs hozzászólás.
 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség