Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
SAJTÓFIGYELŐ
SAJTÓFIGYELŐ : Egy csipetnyi Afrika a Balaton partján

Egy csipetnyi Afrika a Balaton partján

MNO  2013.05.26. 10:03

Ünnepre, alapítója születésének századik évfordulójára készül idén a balatonedericsi Afrika Múzeum, amely egzotikus állataival, díszes preparátumaival, valamint gazdag vadászati és néprajzi gyűjteményével évtizedek óta vonzza az érdeklődőket az ország minden részéről.


A magánkézben lévő intézmény megálmodója, az 1994 nyarán elhunyt Nagy Endre a XX. század legismertebb magyar vadászainak egyike. A Horthy-korban csendőr s emellett szenvedélyes vadász volt. Az 50-es években családjával Nyugatra menekült, Németországban vadászmesteri képesítést szerzett, miközben a Frankfurt melletti Opel Zoo egyik vezetője lett.

Három afrikai gyűjtőútja után, 1958-ban végleg elhagyta Európát, és Tanzániában telepedett le, ahol állatkertek és múzeumok megbízásából mint gyűjtő és vadbefogó tartotta fenn magát, s évek múltán az ország egyik legismertebb fehér vadászává vált. Nagy Endre ugyanakkor hazájáról sem feledkezett meg. Ő volt az 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítás egyik értelmi szerzője, amelyen aztán a tanzániai pavilon vezetőjeként vett részt. Vadászati és néprajzi gyűjteményének nagy részét 1984-ben hazahozta Balatonedericsre, a kenyai Windisch-Grätz herceg trófeagyűjteményét pedig a keszthelyi Festetics-kastélyba.

A múzeum a régi családi kúriában kapott helyet, míg körülötte vadaskertet létesítettek, amelyben vízibivaly, watussi, jávorantilop, strucc, zebra és teve eleveníti meg Afrika élővilágát. A kifutók mellett tradicionális maszáj kunyhók is feltűnnek.

Már a főépület bejáratánál szavannai vadállatok trófeái fogadnak. Bent pedig gazdagon díszített termekben a fekete kontinens népművészetét megidéző képek, faragványok és szobrok osztják meg a helyet a legkülönfélébb állatbőrökkel, agancsokkal, szarvakkal, fegyverekkel és vadászruházati cikkekkel.

Nevével ellentétben viszont nem csak Afrikáról szól a múzeum: ahogy a termeket járva is találkozhatunk számos európai preparátummal, emlékkel, úgy a kertben is több, jól ismert hazai vadfaj képviselteti magát. Így lehet, hogy a vízibivaly szomszédjaként vaddisznó poroszkál, a múzeum jobb oldalánál pedig dámvad és gímszarvas figyeli a jövés-menést. Bagoly és őz is lakja a Balaton-parti Afrikát.

Forrás: MNO

Még nincs hozzászólás.
 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség