Vadászati Információs Portál
Vadászati Információs Portál
TÁMOGATÓINK

NATURHUN

 

 

 
>
 
Ma ilyen a hold


Hold fázis
 

 
Vadászkultúra

Itt elérhető az oldal kulturális melléklete:

 
Felhasználóknak
 
Vélemények
 
Információk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika

Google PageRank

STATISZTIKÁK

 
C.I.C.
 
 
 
 
 
Saját e-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
SAJTÓFIGYELŐ
SAJTÓFIGYELŐ : Rókák, őzek, meneküljetek, amíg tudtok!

Rókák, őzek, meneküljetek, amíg tudtok!

index.hu  2014.10.21. 11:43

Veszélyes idők köszöntenek nemsokára a városokba, falvakba tévedő vadállatokra, ha átmegy a Belügyminisztérium tervezete a fegyverekről szóló kormányrendelet módosításáról, amely kedden jelent meg a kormány honlapján.


A tervezet alaposan átírná a rossz helyen felbukkanó vadállatokra vonatkozó szabályokat. Már a szabálycsokor címe is megváltozna: "kárt okozó vad elejtése" helyett "természetvédelmi oltalom alatt nem álló állatfajhoz tartozó állat vadászterületen kívüli ártalmatlanná tétele" lesz az új cím.

A területet jól ismerő, neve elhallgatását kérő forrásunk szerint a részleteknek jelentősége van. A változással nemcsak a konkrétan kárt is okozó vaddisznók ártalmatlanná tétele válna lehetővé, hanem minden olyan állaté, amely nem áll természetvédelmi oltalom alatt, nem okoz kárt, de mégsincs jó helyen a vadászterületen kívül. Ilyen például egy belterületen megjelenő őz, amely közlekedési balesetet okozhat, vagy egy róka, amely veszettséget terjeszthet.
Annak is lesz következménye, hogy a rendelet lakott terület helyett már minden vadászterületnek nem minősülő területre vonatkozik. Most még vannak ilyen szempontból törvényen kívüli részek, amelyek se nem lakott területek, se nem vadászterületek, például a repülőterek vagy a temetők. Ez a hézag megszűnne.
Az "ártalmatlanná tételt" a területileg illetékes rendőr-főkapitányság, Budapesten a BRFK engedélyezi. Engedély közegészségügyi és közbiztonsági okból adható, illetve "a köz- és magántulajdon súlyos károsodástól való megóvása érdekében" is. Az engedélykérelemben most pontosan meg kell mondani az elejtés tervezett helyét és idejét. Az új rendelet ezen könnyítene: még mindig kérnék az ártalmatlanná tétel területét és időszakát, de már nem pontosan.
A tervezet indoklása arra hivatkozik, hogy a hatályos előírások nem elég életszerűek, így nem is képesek gyors, hatékony, biztonságos, és az állatvédelem szempontjaira is figyelő eszközöket kínálni a lakott területen felbukkanó állatok ártalmatlanná tételéhez.
Elég nagy változást hozhat az a részlet is, hogy az engedélykérésre vonatkozó szabályokat csak akkor kellene alkalmazni, ha az állatot a kormányrendelet hatálya tartozó eszközzel ejtik el. A rendeletben tipikusan lőfegyverekről van szó, vadászíjakról például nincs. Így felmerülhet, hogy esetleg egy faluba tévedt róka lenyilazásához nem kellene előre engedélyt kérni. A tervezet ugyanakkor nyitva hagyja a lehetőséget, hogy egy másik jogszabály majd – felülírva ezt – a vadászíjászok szerepvállalását is külön engedélyhez kösse.
Forrásunk szerint a módosítási tervezet nyitva hagy több fontos kérdést is, például, hogy kinek a kötelessége intézkedni, ha felbukkan egy vad a vadászterületen kívül, és tisztázatlan az is, ki finanszírozza az ártalmatlanná tételt.

Forrás: index.hu

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
 
Még nincs hozzászólás.
 
Ajánlatunk

Jágerblogger

 Az aranysakál

Beszélgetések a vadászetikáról.

 

Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

 

 
MENÜ
 
Fő partnereink
 
Rovataink
 
Véleményünk
Lezárt szavazások
 
Árnyoldalak

Belépés

 
Szavazás

 Eddigi szavazások
eredménye

 
Társalgás


 

Feliratkozás
Hírlevélre

 
Partnereink


Vadászati linkgyűjtemény

 

Agricola Zalakaros információs lapja

Vadászó Földtulajdonosok Zalai Egyesülete

Hídvégi Béla honlapja

ForestPress erdészeti hírügynökség